Najava radionice „Zaštita prirode u poljoprivredi“

Najava radionice „Zaštita prirode u poljoprivredi“

Najava radionice „Zaštita prirode u poljoprivredi“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU srijedu, 21. studenoga 2018 godine, s početkom u 10:00 sati u Velikoj dvorani ˝Aula magna˝ na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (Vladimira Preloga 1, Osijek) održat će se radionica za poljoprivrednike na temu ˝Zaštita prirode u poljoprivredi˝.

 

Prvi dio radionice namijenjen je za pčelare

Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije sudjelovat će na projektu Interreg Hrvatska – Srbija kojemu je cilj istraživanje i zaštita ptica pčelarica Merops apiaster na prekograničnom području rijeka Drave i Dunava. Pčelarice su višestruko zaštićena vrsta. Prema hrvatskom zakonodavstvu uvrštene su u kategoriju strogo zaštićenih vrsta, a isto tako zaštićene su i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica.

Pčelarice, kao i lastavice, love isključivo u letu, a plijen su joj krupniji kukci (leptiri, bubamare, vretenci, stršljeni, pčele i ostali kukci). Iako pčele čine samo dio njihove prehrane, zbog količine koje mogu pojesti, predstavljaju veliki problem pčelarima, a i zaštitarima prirode jer se uništavaju staništa ptica pčelarica.

Projekt zaštite ptice pčelarice na prekograničnom području potaknula je Javnu ustanovu na ovakvu vrstu radionice zajedno s JUPP Kopački rit, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, Upravnim odjelom za poljoprivredu Osječko-baranjske županije i Županijskim savezom pčelara Osječko – baranjske županije.

 

Drugi dio radionice namijenjen je ekološkim proizvođačima

Ekološka poljoprivreda je vrlo važna za povećanje biološke raznolikosti te teži održivoj proizvodnji.

Za razliku od konvencionalnih proizvođača ekološki proizvođači u proizvodnji svojih proizvoda ne koriste kemijska sredstva i umjetna gnojiva. Nastavno s navedenim, ekološka proizvodnja smanjuje negativan utjecaj na okoliš i pozitivno utječe na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa i očuvanje biološke raznolikosti.

Upravni odjel za poljoprivredu Osječko – baranjske županije predstavit će Mjere potpora iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko – baranjske županije. U sklopu radionice će se predstaviti i projekt ˝Organic Bridge˝ i Centar za razvoj ekološke proizvodnje u kojima su partneri Osječko – baranjska županija, Grad Valpovo, Tera Tehnopolis d.o.o., Centar za organsku proizvodnju Selenča i Udruženje Terras iz Subotice.

Predstavnici Solidarne eko grupe (SEG) ekoloških proizvođača iz područja Osječko – baranjske županije koja djeluje na mikro razini, a zagovara ekološku proizvodnju i potrošnju na transparentan i solidaran način predstavit će svoje proizvođače i njihove proizvode.

Na kraju radionice predviđena je promocija raznih proizvoda ekoloških proizvođača Osječko – baranjske županije uz degustaciju.

Pročitajte još