Našice – Otvorena izložba “Našičke ptice”

ptice2_4_1a2.4.2011. Jučer je u Zavičajnom muzeju Našice otvorena izložba fotografija pod nazivom “Našičke ptice”.

Autori ove izložbe su mladi zaljubljenici u ptičje vrste Dora Dvoržak i Josip Ledinšćak.

Dobrodošlicu svim posjetiteljima na dan otvorenja poželjela je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak koja je naglasila kako je ovo prva ovakva izložba u Našicama te da se i sama iznenadila koliko vrsta prica postoji na našem području, a Dora i Josip su ih uspjeli dokumentirati.

Kako su nam rekli autori Dora i Josip, fotografijom se bave već duže vrijeme, a ideja o ovoj izložbi je došla spontano. Kako puno vremena provode u prirodi i to sa fotoaparatom u ruci, prije dvije godine počeli su fotografirati ptice, proučavati ih, te bilježiti sve o njihovom ponašanju. Postali su u međuvremenu i članovi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u kojem su vrlo aktivni.

ptice2_4_3a“Odlučili smo se  za ptičji svijet upravo zbog činjenice što se radi o vrstama na koje često nailazimo i koje su svakodnevno u našoj blizini. U ovoj našoj izložbi posjetitelji mogu vidjeti 58 fotografija, a na svakoj od njih je predstavljena jedna ptica iz Našica i okolice. Osim ptica koje su svima nama dobro poznate (vrane, rode, vrapci, sjenice…) ovim putem su predstavljene i neke koje su zbog životnih navika pritajene ili bježe od ljudi i zbog toga su teže uočljive. Ovom prilikom bi se željeli zahvaliti svima koji su prepoznali naš rad i pomogli nam da ostvarimo ovaj san o izložbi u našem gradu. Tako se ovim putem zahvaljujemo pokroviteljima izložbe Gradu Našicama i Kamenolom Gradac d.d., kao i osobno gradonačelniku Krešimiru Žagaru i Slavku Vukšiću – Gaši jer su se založili za nas.” rekli su nam Dora Dvoržak i Josip Ledinšćak, autori ove izložbe koju još uvijek možete pogledati u izložbenim prostorijama Zavičajnog muzeja Našice.

ptice2_4_2aptice2_4_4a

Izložbu je pred 50-tak posjetitelja otvorio gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, koji je naglasio kako je i sam zaljubljenik u ptice, ali da ga je podatak o prisutnim vrstama kao i njihov broj ugodno iznenadio.

{gallery}Slike_tekstovi/24sata/2011/4/2/v{/gallery}

Pročitajte još