Provalili u vikendice i kuću

Provalili u vikendice i kuću

Provalili u vikendice i kuću

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske između 4. i 7. lipnja nepoznati je počinitelj provalio u vikendicu u Busiji u Dalj planini. Ukrao je televizor i elektroničku opremu vrijednosti nekoliko tisuća kuna. U noći sa 6. na 7. lipnja nepoznati je počinitelj provalio u garažu vikendice u Čonkinom Čotu u Dalj planini. Počinitelj je ukrao trimer. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Nepoznati je počinitelj, također u noći sa 6. na 7. lipnja, provalio u prostorije obiteljske kuće u Bihaćkoj ulici u Osijeku. Ukrao je nakit i novac, pričinivši materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna. Pokušao je provaliti i u susjednu kuću, u čemu nije uspio. Potom je ušao u nezaključanu kuću u istoj ulici i ukrao nekoliko stotina kuna. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfon.
 • Lako dostupne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Iskoristili nepažnju, pa ih pokrali

U prijepodnevnim satima 9. lipnja na auto – tržnici u Osijeku nepoznati je počinitelj iskoristio nepažnju 65-godišnjaka te iz vozila koje je prodavao ukrao novčanik s novcem i dokumentima. Vlasniku je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Istoga dana, također na auto – tržnici u Osijeku, nepoznati je počinitelj iskoristio nepažnju 57-godišnjakinje te joj iz otvorene torbice ukrao novčanik s novcem i dokumentima. Nastala joj je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Na auto – tržnici u Osijeku nepoznati je počinitelj u prijepodnevnim satima 9. lipnja iskoristio i nepažnju 82-godišnjaka te mu iz džepa ukrao novčanik s nekoliko tisuća kuna i dokumentima.

Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Kako se zaštititi?

 • Nosite sa sobom samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica.
 • Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne.
 • Poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.
 • Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti nosite li ih sa sobom, a velika je gužva i kad se na vas oslanjaju druge osobe.
 • Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.

Džepari:

 • kradu zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće, ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik,
 • koriste nepažnju žrtve, najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja,
 • često rade u paru – jedan odabire žrtvu i džepari, drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući,
 • pomno odabiru žrtve, koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i „dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući joj pozornost.

 

Požar u Bizovcu

U subotu, 8. lipnja, oko 19 sati došlo je do požara na sušari za kamilicu u Ulici kralja Tomislava u Bizovcu. Policijski službenici, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, obavili su očevid. Očevidom je utvrđeno da je uslijed zapaljenja čestica prašine preko ložišta na pelete došlo do zapaljenja gorive tvari kamilice, koja se nalazila u prostoru sušare. Zbog visoke temperature došlo je do deformacije metalne konstrukcije. Požar su ugasili djelatnici tvrtke i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bizovac. Nitko nije ozlijeđen u požaru, a nastala je materijalna šteta od oko stotinu tisuća kuna.

Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvadeset tri prometne nesreće. U jedanaest prometnih nesreća pet je osoba teže, a dvanaest je osoba lakše ozlijeđeno. Preostalih dvanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Trinaest se dogodilo na području Osijeka, četiri na području Đakova, tri na području Našica, dvije na području Baranje, a jedna na području Belišća.

Pročitajte još