Proračun OBŽ povećan za 105 milijuna kuna te iznosi 1,9 milijardi kuna

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine održana je 10. sjednica Skupštine Osječko – baranjske županije. Na dnevnom redu bilo je 17 točaka, a središnja je bila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Osječko – baranjske županije za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, što je glasovanjem vijećnika i podržano te novi planirani Proračun iznosi 1.901.411.288,69 kuna.

Nikad veći proračun

Pročelnica Upravnog odjela za javne financije OBŽ Snježana Raguž kazala je da je Proračun Osječko – baranjske županije za 2022. planiran u iznosu od 1.796.447.217,00 kuna, a ovim izmjenama i dopunama povećava se za 104.964.071,69 kuna. Od tog povećanja se 23,7 milijuna kuna odnosi na povećanje županijskog proračuna, a 81,2 milijuna kuna na evidencijske prihode proračunskih korisnika.

“Na prihodnoj strani najveće izmjene su kod poreza na dohodak koji je povećan za 10 milijuna kuna jer je uslijed povećanja zaposlenosti ili plaća u odnosu na prva tri mjeseca protekle godine porez na dohodak veći za 20%. Druga stavka su određene pomoći, uglavnom povećanje sredstava iz EU fondova, nešto više od 48,3 milijuna kuna, a prihodovnu stranu smo povećali i zaduživanjem za oko 57 milijuna kuna. Od toga 25 milijuna kuna odnosi na zaduženje za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra, a 32 milijuna kuna za regionalne centre kompetentnosti Ugostiteljsko – turističke škole i Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Zaduženja smo dobili po vrlo povoljnim uvjetima i za županiju i za proračunske korisnike. Na rashodnoj strani zadržani su svi projekti koje smo uvrstili u Proračun.” – istaknula je pročelnica Snježana Raguž.

Kontinuiran rast i razvoj

Uz pojašnjenje povećanja Proračuna, župan Ivan Anušić naglasio je kako Županija bilježi stalan rast i razvoj, a nastavlja sve planirane i započete projekte i aktivnosti. Između ostalih, to se odnosi i na odobravanje potpora, među kojima su i nove poput potpora turističkim agencijama. Upozorio je i da će povećanje cijena energenata izazvati nove financijske probleme u školama i drugim ustanovama, no na tom planu očekuje potporu države, a podsjeća kako se sada potvrđuju pozitivni učinci 54 projekata energetske obnove kojima su ostvarene uštede na energentima.

Vijećnička pitanja i inicijative postavili su Krešimir Čabaj, Sanja Bježančević, Boris Piližota, Marko Bogatić, Ivica Beširović, Andrija Pozderović, Zlatko Ahić, Josip Skočibušić i Vedran Novokmet. Na sva pitanja je odgovorio župan Ivan Anušić, koji je na kraju iznio podatke o izdvajanjima Osječko – baranjske županije od 2017. godine do danas.

“Unatoč okolnostima pandemije, gospodarske krize i svega što nas je zahvatilo u proteklom razdoblju, u Osječko-baranjskoj županiji se kontinuirano povećava proračun, broj zaposlenih, obrta i OPG-ova, BDP-e. Potpore koje dajemo u tom iznosu nema ni jedna županija, kao ni toliki broj aktivnih projekata. Županija nikome nije ništa uzela nego u posljednjih pet godina daje i davat će i dalje, pomagati i gospodarski i demografski, na svaki način nalaziti model kako pomoći ljudima koji ovdje žive.” – kazao je župan.

Zajednički projekt tretiranja komaraca nije zaživio

Jedno od pitanja vijećnika opet je bilo o problematici tretiranja komaraca.

“Dva puta sam pokušao s inicijativom okupljanja svih jedinica lokalne samouprave na području Županije, no inicijativa nije prošla jer pojedine općine i gradovi nisu bili spremni sudjelovati u tom zajedničkom projektu, čak su neki bili javno i izrazito protiv toga, što je njihovo pravo. Zakonska obveza Županije je samo monitoring i davanje preporuka preko Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, i to ćemo i dalje raditi, a obveza jedinica lokalne samouprave su tretiranja komaraca. Međutim, pojedine općine i gradovi ne provode ni preporuke. Osječko-baranjska županija je naravno uputila prijedlog izmjene zakona o zaraznim bolestima kojim bi se država na drugačiji način bavila problematikom komaraca.” – kazao je.

Uskoro javna prezentacija idejnog rješenja novog KBC Osijek

Župan Anušić je ujedno najavio kako će se 3. lipnja 2022. godine održati javna prezentacija idejnog rješenja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Završene su potrebne studije, a počinje izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole, osiguranje sredstava za izgradnju, raspisivanje natječaja, javne nabave i drugi postupci u ovoj složenoj investiciji. Početna procjena vrijednosti investicije je bila više od 2 milijarde kuna, no zbog velikog porasta cijena građenja, a novi KBC će biti na 148.000 m2, stvarna cijena će se znati nakon javnog natječaja.

Pročitajte još