Pronađenom karticom kupovao po trgovinama


Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 40-godišnji hrvatski državljanin iz Čeminca počinio kazneno djelo računalna prijevara. U vremenu od 19. do 30. travnja u Dardi, 40-godišnjak je uporabom izgubljene kartice koja se lijepi na mobilni telefon i služi za bezkontaktno plaćanje, vlasništvo 46-godišnjeg hrvatskog državljana iz Uglješa, izvršio plaćanje u više trgovačkih radnji. Oštećenom vlasniku nastala je materijalna šteta više stotina kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

Policija upozorava na prevarante

Policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske došli su do saznanja o novom načinu prijevara koje se događaju na širem području osječko – baranjske županije. Prema prikupljenim informacijama radi se o počinitelju koji putem telefona nasumično naziva osobe starije životne dobi. Lažno se predstavlja kao djelatnik MUP-a, USKOK-a ili kao službenik banke. Od žrtava traži da mu ustupe novac radi provjere te im govori da su novčanice krivotvorene, istekle ili su potekle izvršenjem kaznenog djela. Žrtva ovog telefonskog poziva predaje novčanice nepoznatoj osobi na pregled nakon čega ostaje bez novca.

 

Upozoravamo vas na prevarante!

Važno je znati da zaposlenici banke ne kontaktiraju svoje klijente telefonom, niti ih putem telefona traže osobne podatke, podatke o računima i podatke o PIN-u kartice. Posebno treba naglasiti da građani nikome ne trebaju reći koliko novca imaju, na kojem mjestu ga čuvaju niti ga davati nepoznatim osobama koje zastupaju banke ili druge novčarske ustanove, a po novce su došli na Vaš kućni prag. U slučaju da posumnjate da Vas netko pokušava prevariti i na taj način doći do vašeg novca ili druge imovine događaja odmah prijavite policiji a svoje osobne podatke i svoju osobnu imovinu nemojte nikome dati.

Kako bi se zaštitili savjetujemo:

  • Svoje osobne i financijske informacije ne dajte nikome
  • O mjestu gdje čuvate novac ne govorite nikome
  • Nepoznatim osobama ne predajte svoje novce
  • Svaku sumnju odmah prijavite policiji

Informacije o pojavi ovog načina prijevare odmah prijavite na 192.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je deset prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede, a jedna osoba je zadobila teže tjelesne ozljede. Preostalih osam prometnih nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodilo se pet prometnih nesreća, na području Belog Manastira dvije prometne nesreće, a na području Donjeg Miholjca, Đakova i Našica po jedna prometna nesreća.

 

Ostali događaji u prometu

Jučer, 3. lipnja na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu su zaustavljena 4 vozača (3 osobnog automobila i 1 vozač bicikla) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 16,40 sati između Bokšića i Bokšić Luga, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 68-godišnji hrvatski državljanin iz mjesta Zokov Gaj. Vozaču koji je upravljao biciklom, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,54 grama po kilogramu.

Jučer, 3. lipnja, u 15,55 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je 45-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova, koji je upravljao osobnim automobilom. Vozač se odbio podvrgnuti ispitivanju na prisutnost droga u organizmu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativni prekršajnih bodova.

Stric pivo

Pročitajte još