Projekt “Da se ne zaboravi” – edukativni projekt za osnovnoškolce

Projekt “Da se ne zaboravi” organizira Udruga KVIN uz suradnju Savjeta mladih Grada Našica. Edukativni projekt proveden je u Osnovnoj školi kralja Tomislava s ciljem promicanja istine i učenje o Domovinskom ratu.

Zagovaranje istine o Domovinskog ratu

Učenicima viših razreda osnovne škole prikazano je vrijeme Domovinskog rata kojeg su iz vlastitog iskustva prikazali članovi braniteljskih udruga uz popraćene vizualne sadržaje, s porukom da se takvo što nikada ne zaboravi i više ne dogodi.

„Cilj projekta je očuvati dignitet Domovinskog rata i zagovarati istinu Domovinskog rata. Povećati znanje o Domovinskom ratu djece i mladih na Našičkom području, omogućiti im informacije iz prve ruke. Važno je iskazati mogućnost integracije braniteljskih udruga i njihovih članova u civilno društvo. U planu je ponoviti projekt i u OŠ Dora Pejačević.”- istaknuo je voditelj projekta Ivica Kovačević, glavni tajnik Udruga branitelja Ina-Naftaplin KVIN.

Projekt se – podsjetio je – provodi od 2014. godine na sistemu terensko – učioničke nastave i iskustva su bila pozitivna. Odobrilo ga je i prepoznalo e Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo branitelja.

Cilj je osvijestiti mlade

Savjet mladih je prepoznao rad Udruge KVIN, kao i ovaj hvalevrijedan projekt educiranja djece i mladih na temu Domovinskog rata. Prilikom edukacije svim učenicima podijeljene su prigodne majice kao uspomena i podsjetnik na Domovinski rat.

„Mišljenja smo da danas djeca i mladi premalo uče o Domovinskom ratu, te smo odlučili sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji. Potrebno je osvijestiti mlade što se događalo 90 – ih godina. Trebali bi osjećati ponos i pripadnost ovom narodu, jer naposljetku trebamo se diviti ovim ljudima. Oni su obranili Domovinu i omogućili nam sve ovo što danas imamo”- rekla je Ines Resler, predsjednica Savjeta mladih Grada Našica.

Lokalna povijest izuzetno je važna

Profesorica Sandra Hvizdak istaknula je da se na nastavi govori o općoj i o nacionalnoj povijesti, ali smatra da je lokalna povijest važan segment. Gostujućim predavanjem učenike se motivira, potiče radoznalost i aktivno sudjelovanje u nastavi.

„Izuzetno nam je važna suradnja s lokalnom zajednicom. Također, nam je značajna zavičajna povijest. Na nastavi govorimo o općoj i o nacionalnoj povijesti, dok Udruga KVIN donosi nam priču zavičajne povijesti. Time je obogaćena nastava i djeca dobivaju činjenice o Našičkom kraju. Učenici izvrsno reagiraju na ovakva predavanja.” – objašnjava nam Sandra Hvizdak, profesorica povijesti i hrvatskog jezika te dodala da poklonjene majice učenici nose i godinama nakon održane edukacije.

Pročitajte još