Prijavljen za pranje novca i prijevaru


Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 24-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela prijevara i pranje novca. U periodu od kolovoza prošle godine do siječnja ove godine, 24-godišnjak je putem društvene mreže objavljivao oglase u kojima nudi povoljne novčane zajmove. Novčane zajmove zatražile su 19-, 59-, 60-godišnja hrvatska državljanka te 44- i 46-godišnji hrvatski državljani. U svrhu isplate zajmova, oštećeni su po zahtjevu 24-godišnjaka uplatili novčane pologe na račun tvrtke za kupnju i prodaju virtualne valute. Uplaćena novčana sredstva, 24-godišnjak je prenio na svoj bankovni račun i zadržao.

Policijski službenici Policijske uprave osječko baranjske, u četvrtak 25. ožujka, obavili su pretragu doma i osobnog automobila vlasništvo 24-godišnjaka te pronašli i oduzeli oko 90 tisuća kuna, više mobitela, bankovnih i SIM kartica, prijenosne memorije i elektroničke uređaje. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Ukrao bicikl iz stambene zgrade

U periodu od 27.do 29. ožujka, u Osijeku, nepoznati počinitelj je iz prostorije stambene zgrade ukrao bicikl vlasništvo 55-godišnje hrvatske državljanke. Vlasnici je počinjena materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako bi biciklisti dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta:

  • Zapišite serijski broj svojeg bicikla čim ga kupite.
  • Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
  • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
  • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.
  • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
  • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
  • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
  • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
  • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote.
  • Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnje se da su 35-godišnji, 48-godišnji hrvatski državljani i 47-godišnja hrvatska državljanka, počinili kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. U periodu od 19. lipnja 2017. godine do 16. rujna 2019. godine, 35-godišnjak je kao direktor trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca, uz poticanje i dogovor s 47- godišnjakinjom i 48-godišnjakom, ugovorio posao kupnje mobilnog stroja – drobilice s drugim trgovačkim društvom. Kupnju je dogovorio za novčani iznos veći od 800 tisuća kuna, a što je znatno veći iznos od stvarne tržišne vrijednosti stroja. Nezakonitom radnjom prijavljeni su trgovačko društvo iz Donjeg Miholjca oštetili za novčani iznos oko 600 tisuća kuna. Također su 35-godišnjaku s računa trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca u dva navrata isplaćeni novčani troškovi na koje nije imao pravo u iznosu većem od 35 tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Građanin pronašao ručnu bombu M-75

Jučer, 30. ožujka, oko 10 sati, tijekom obrade poljoprivrednog zemljišta između mjesta Tenja i Silaša, 46-godišnji hrvatski državljanin pronašao je ručnu bombu M-75. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave osječko – baranjske bombu je na siguran način izuzeo s mjesta pronalaska.

Pronađeni počinitelji krađe prasaca

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 34-godišnji i 35-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo krađa. Osumnjičeni su u periodu od 17. do 20. studenog prošle godine, iz objekta uzgajališta u mjestu Kneževo, ukrali više od šezdeset komada prasaca prosječne težine oko 25 kilograma. Pravnoj osobi iz Darde počinjena je materijalna šteta u iznosu oko 26 tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće na području Osijeka, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Stric pivo

Pročitajte još