Preventivni projekt “Živim život bez nasilja”

U srijedu, 25. studenog, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kontakt policajci Policijske postaje Našice i policijski službenik Odjela prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Policijski službenici su uz informativno – edukativni štand u centru Grada Našica, građanima Grada Našica ukazali na problem nasilja u društvu te prikazali svoj preventivni rad u borbi protiv nasilja općenito, a posebice u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja i prisutno je u svim socijalnim skupinama. Koliko god se žrtvi, osobi koja trpi nasilje, situacija čini bezizlaznom, postoje mogućnosti izbora i promjene. Upravo je to jedan od značajnijih razloga provedbe projekta koji ukazuje na pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštivanja. Pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina, prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama podržao je i Grad Našice te financirao promotivne materijale (majice, kemijske olovke, privjeske i dr.) koji su podijeljeni građanima Grada Našica u svrhu povećanja vidljivosti problema nasilja općenito, a posebice nasilja nad ženama.

 

Kako bi se to promijenilo, Policijska uprava osječko – baranjska provodi brojne aktivnosti po nacionalnom preventivnom projektu pod nazivom „Živim život bez nasilja“, u kojemu mlade ljude u osnovnim i srednjim školama, kao i njihove roditelje, na području cijele županije učimo prepoznati nasilje i kako reagirati na nasilje. Ovakav način preventivnog djelovanja policije nastaviti će se i ubuduće s ciljem postizanja što boljeg i pozitivnijeg općeg stanja sigurnosti kao i s ciljem smanjenja represivnog djelovanja policije.

 

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još