Preventivni projekt „Suradnja policije i lovnih ureda“

Policijski službenici stupili su u kontakt s predsjednicima lovačkih društava na području Osječko – baranjske županije kojima su sukladno aktualnom stanju skrenuli pozornost na potrebu pridržavanja mjera zaštite prilikom provođenja aktivnosti u lovištima. Sukladno mjerama zaštite javnog zdravlja i sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19) jedno vrijeme reducirane su aktivnosti lovaca u lovištima, pa tako i odlasci u lov. Smanjenjem broja novozaraženih osoba u RH došlo je i do smanjenja i ublažavanja donesenih mjera te su među ostalim odobrene aktivnosti u lovištima.

U sklopu preventivnog projekta „Suradnja policije i lovnih ureda“ policijski službenici stupili su u kontakt s predsjednicima lovačkih društava na području Osječko – baranjske županije kojima su sukladno aktualnom stanju skrenuli pozornost na potrebu pridržavanja mjera zaštite prilikom provođenja aktivnosti u lovištima.

 

Lovci koji odlaze u lov moraju se pridržavati mjera socijalnog distanciranja i mjera dezinfekcije, kako zbog COVID-19 virusa tako i zbog suzbijanja Afričke svinjske kuge, kao i drugih protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 donesenih od strane Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo.

 

Prilikom pojedinačnog lova i provođenja lovnih aktivnosti ne smije se okupljati više osoba od propisanog broja niti dolaziti do međusobnog kontakta lovaca.

 

Uputa o mjerama zaštite za lovce:

  • upotrebljavati rukavice i maske
  • pridržavati se mjera za suzbijanje ASK uz provođenje dezinfekcije
  • obavljati veterinarski pregled na trihinelozu
  • unutar 24 sata obavezno javljanje Ministarstvu poljoprivrede o obavljenom odstrelu
  • zabrana druženja i okupljanja lovaca više od propisanog broja osoba
  • lovoovlaštenik je dužan voditi evidenciju o svakom boravku u lovištu
  • obavezno prijaviti svaku lešinu uginule divlje svinje

 

Osobama kojima je izrečena mjera samoizolacije ili karantene zbog zaraze ili sumnje u zarazu koronavisurom strogo je zabranjen odlazak u lov.

 

Četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem: oružjem uvijek postupaj kao da je napunjeno, cijev oružja uvijek treba usmjeriti u sigurnom smjeru, uvijek moraš znati što je meta i što iza mete, prst nikada ne drži na okidaču.

 

Policijski službenici će i dalje nastaviti suradnju s lovačkim društvima i lovcima te će u dogovoru s organizatorima lova organizirati posjet policijskih službenika. Cilj obilaska i posjećivanja lovačkih društava je kontakt s lovcima i skretanje pažnje na sigurnost u lovu i izbjegavanja tragedija prilikom lova, ali i uz zajedničku suradnju pomoći lovcima u rješavanju problema koji se javljaju u lovištima.

 

Opreznom lovcu nesreća se može dogoditi, a neopreznom mora!

Pročitajte još