Predstavljanje Udruge gradova u Kući Europe

U Kući Europe jučer je održano predstavljanje Udruge gradova i certifikata „Grad za mlade“ potpredsjednici i povjerenici za demografiju i demokraciju Europske komisije Dubravki Šuici. Certifikat „Grad za mlade“ priznanje je hrvatskim gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Priznanje hrvatskim gradovima koji predano rade za boljitak mladih

Proces certificiranja hrvatskih gradova pokrenula je Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, u suradnji s partnerskim organizacijama i institucijama, među kojima je i Središnji državni ured za demografiju i mlade.
Uvodnim obraćanjem okupljenima su se obratili g. Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med. te potpredsjednica i povjerenica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Državna tajnica Josić u svom govoru pohvalila je rad Udruge gradova i certifikat „Grad za mlade“ na kojemu je partner u Povjerenstvu za dodjelu certifikata i Središnji državni ured za demografiju i mlade. Istaknula je kako je upravo ovaj projekt od velike važnosti za mlade ljude u vidu poboljšanja kvalitete politika za mlade na lokalnoj razini kao i unaprjeđenje života mladih općenito, a ovaj događaj dobar uvod u 2023. godinu – Europsku godinu vještina. Naglasila je kako ovaj certifikat treba služiti gradovima kao poticaj da kontinuirano vode brigu o mladim ljudima na područjima participacije, demografskog poticaja i mjera, zapošljavanja, mobilnosti, zdravlja i sporta, rad s mladima i kulture, obrazovanja i informiranja. Pohvalila je i dosadašnju suradnju Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade s Udrugom gradova kao i podršku koju ured dobiva od potpredsjednice i povjerenice EK Dubravke Šuice.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je predstavljanje Udruge gradova koju je vodio g. Mario Žuliček, a potom i rasprava na kojoj su sudjelovali g. Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca – Grad za mlade, g. Loris Peršulić, gradonačelnik Grada Poreča, Grad za mlade i gđa. Antonija Gladović, direktorica Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Pročitajte još