Posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministara novoobnovljenom Dvorcu Pejačević

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, danas je posjetio našički Dvorac Pejačević, koji je nedavno obnovljen kao dio važnog projekta „Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog”. U pratnji premijera bili su potpredsjenik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, europarlamentarac Karlo Ressler, obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić i dožupan Josip Miletić. Njih su ugostili gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler, pročelnici Gradskih uprava i direktori gradskih poduzeća te kostimirani zaposlenici Zavičajnog muzeja Našice kao i ravnateljica Silvija Lučevnjak koja ih je upoznala s detaljima obnove te poviješću Velikog dvorca.

Dvorac Pejačević, smješten u srcu Našica, primjer je bogate kulturne povijesti i arhitekture. Obnova ovog povijesnog zdanja, koja je dio šireg projekta obnove, značajno će doprinijeti očuvanju kulturnog identiteta regije. Sam projekt je započeo 5. travnja 2019. godine, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Treba napomenuti kako Dvorac Pejačević neće služiti samo kao muzejski prostor, već će biti i mjesto okupljanja za različite društvene događaje. Očekuje se da će obnovljeni dvorac privući posjetitelje iz cijele Hrvatske i inozemstva čime će se dodatno obogatiti turistička ponuda Našica, ali i regije.

Nastavak velikih projekata

Gradonačelnik Krešimir Kašuba se zahvalio premijeru, ministrima te njihovim suradnicima na posjeti istaknuvši kako se velike investicije u Našicama nastavljaju.

„Danas smo obišli jednu od najvažnijih investicija u povijesti našega grada vrijednu 13,2 milijuna eura. Završena je obnova kulturne i prirodne baštine te se sada pristupa njezinoj aktivnoj uporabi. Ova investicija obuhvaća obnovu Velikog i Malog dvorca, Gregorove vile, uređenje dva trga, uređenje Perivoja Pejačević te hortikulturno uređenje Aleje lipa. Ova investicija ima duboke povijesne i kulturne korijene, ali isto tako posljednje dvije godine intenzivno radimo na razvoju turističke infrastrukture koja će osigurati dugoročnu održivost našega grada. Naglašavam da je demografska obnova ključna za budućnost Našica, što se poklapa s politikom Vlade Republike Hrvatske. Ova investicija stvara bolje uvjete za naše građane i potiče demografski rast. Osim toga, želim istaknuti da ova investicija nije mogla biti ostvarena bez podrške Europske unije, koja je osigurala 75 % sredstava, dok su preostali dijelovi financirani županijskim i državnim sredstvima.

Stoga se zahvaljujem premijeru Republike Hrvatske, gospodinu Andreju Plenkoviću, na podršci i angažmanu. Također, zahvaljujem i našem europarlamentarcu Karlu Ressleru te bivšem županu i sadašnjem ministru obrane Ivanu Anušiću, čija je sinergija na različitim razinama vlasti omogućila uspješno izvođenje ovih radova u predviđenom roku. Također, ova investicija je samo početak, nastavit ćemo s nizom projekata poput aglomeracije koja se bliži svom kraju, izgradnje dječjeg vrtića, Centra industrijske zone te Centra za starije. Ponosan sam na ono što smo postigli i uvjeren sam da ćemo nastaviti graditi bolju budućnost za Našice.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako se s obnovom dvoraca Našice ponovno potvrđuju kao mjesto koje njeguje svoju povijest i kulturu te kao destinacija koja ima mnogo toga za ponuditi svojim građanima i posjetiteljima. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još