Poljoprivrednicima osigurano 4 milijuna eura potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda

Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 26. svibnja 2023. godine, u postupak e-savjetovanja uputilo Nacrt Programa podrške poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka 2023. do kraja svibnja 2023. godine.

Riječ je o izvanrednoj potpori vrijednoj ukupno 4 milijuna eura, koja će biti isplaćena poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura odmah po obradi podataka o prijavljenim štetama.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom

Naime, u veljači 2023. godine olujni i orkanski vjetar pogodio je dijelove Koprivničko – križevačke i Virovitičko – podravske županije, dok je mraz u travnju 2023. godine pogodio dijelove Sisačko – moslavačke županije. Zatim su uslijed značajnije količine oborina u svibnju nažalost poplavljeni dijelovi Karlovačke, Sisačko – moslavačke, Varaždinske, Zagrebačke, Virovitičko – podravske, Ličko – senjske, Zadarske, Bjelovarsko-bilogorske Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske županije, a sve je uzrokovalo štete na brojnim poljoprivrednim kulturama te gubitak očekivanih prihoda poljoprivrednicima.

Ministarstvo poljoprivrede će kroz ovaj Program pomoći pogođenim poljoprivrednim proizvođačima te kroz potporu osigurati zadržavanje i nastavak poljoprivredne proizvodnje.

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom, upisani su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te imaju štetu od prirodnih nepogoda nastalih od siječnja do svibnja 2023. godine prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura, a nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru.

Kroz intervencije novog Strateškog plana 2023.-2027. nastavljaju se i natječaji za obnovu poljoprivrednog potencijala i sufinanciranje police osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sve kako bi poljoprivrednici što je moguće lakše prebrodili poremećaje u proizvodnom ciklusu.

E-savjetovanje je otvoreno do 2. lipnja i dostupno na poveznici.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede; Foto: arhiva

Pročitajte još