Policija moli pomoć svjedoka

Policija moli pomoć svjedoka

Policija moli pomoć svjedoka


Na raskrižju kolnika Drinske ulice i spojne ceste Drinske ulice i Gacke ulice u Osijeku, 3. listopada oko 19,45 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena. Sudjelovali su osobni automobil crne boje i moped crvene boje.

U cilju rasvjetljavanja događaja, molimo svjedoke očevice prometne nesreće da se jave osobno u Postaju prometne policije Osijek ili na broj telefona 031/237-112.

 

Iz ruke joj istrgnuo novčanik

Oko 8,40 sati 3. listopada nepoznati je počinitelj na tramvajskom stajalištu u Strossmayerovoj ulici u Osijeku iz ruke 69-godišnjakinje istrgnuo novčanik s dokumentima, bankovnom karticom i novcem. Materijalna šteta nastala vlasnici iznosi nekoliko stotina kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Lažni djelatnici pošte pokrali staricu

U poslijepodnevnim satima 2. listopada, nakon telefonskog razgovora, u obiteljsku kuću 82-godišnjakinje u Omladinskoj ulici u Livani došle su dvije nepoznate osobe. Predstavljajući se kao djelatnici pošte, zatražili su od 82-godišnjakinje novac koji posjeduje, radi zamjene novčanica. Nakon što im je dala više tisuća kuna, počinitelji su se udaljili u nepoznatom pravcu. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije. Počinitelj izjavi da novac koji su podigli u banci nije ispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
  • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
  • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
  • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
  • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

 

Nedozvoljena trgovina

U poslijepodnevnim satima 3. listopada na Granični prijelaz Donji Miholjac, kao izlazni putnik iz Republike Hrvatske osobnim automobilom doputovao je 63-godišnji hrvatski državljanin. Pregledom je u vozilu pronađeno i uz potvrdu oduzeto više od petnaest kilograma rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Tijekom kriminalističkog istraživanja 63-godišnjak je policijskim službenicima predao još nekoliko kilograma sitno rezanog duhana, koji je posjedovao u svojoj obiteljskoj kući na području Donjeg Miholjca. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je devet prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Preostalih osam za posljedicu je imalo materijalnu štetu. Šest se dogodilo na području Osijeka, a tri na području Baranje.

Nadalje, 02. listopada na području ove Policijske uprave u prometu su zatečena 2 vozača od čega po jedan vozač osobnog automobila i bicikla.

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 23,37 sati u Dardi, kada je zaustavljen vozač bicikla, 51-godišnji hrvatski državljanin iz Darde te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,22 g/kg.

Stric pivo

Pročitajte još