Polaganjem vijenaca i dodjelom priznanja obilježen Dan Osječko – baranjske županije

Program obilježavanja Dana Osječko – baranjske županije danas, 2. lipnja 2021. godine, počeo je odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Na platou Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku vijence su položili i upalili svijeće župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić te predstavnici Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave Osječko – baranjske i braniteljskih udruga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEŽupan Ivan Anušić čestitao je svim žiteljima Županije njihov Dan

Župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić čestitao je svim žiteljima Županije njihov Dan uz posebno sjećanje na sve one koji su svoj život dali za Republiku Hrvatsku i Osječko – baranjsku županiju te sve poginule civile u Domovinskom ratu, kao i djelatnike Osječko – baranjske županije koji nisu više s nama, a svojim su radom doprinijeli razvitku županije.

„Svim žiteljima Osječko – baranjske županije čestitam Dan Županije te im se zahvaljujem na povjerenju i suradnji koju smo imali protekle četiri godine, a u isto vrijeme molim ih za suradnju u vremenu pred nama. Trebat će puno razumijevanja i strpljenja da istom dinamikom radimo u sljedeće četiri godine prateći uzlazni trend kakav smo stvorili do sada.” – kazao je župan.

Podsjetio je da se Dan Osječko – baranjske županije slavi 2. lipnja u spomen na 2. lipnja 1997. godine, odnosno dan kad su se u Belom Manastiru uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora te predstavnike UNTAES i drugih međunarodnih organizacija, po prvi puta od njezina osnivanja 1993. godine, u završnoj fazi dovršenja procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske, na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova cjelovite Županije – članovi Županijske skupštine i dužnosnici Županije, gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina izabrani na prvim izborima provedenim na području cijele i cjelovite Županije.

Dodijeljene su i nagrade te javna priznanja

Program obilježavanja nastavljen je dodjelom nagrada i javnih priznanja za iznimna postignuća na području gospodarstva, kulture, prosvjete, tjelesne kulture i sporta te tehničke kulture. Za iznimna postignuća u području gospodarskih djelatnosti nagradu je zaslužila Saponia d.d., a nagradu je primila predsjednica Uprave Dajana Mrčela; za izvedena umjetnička ostvarenja koja predstavljaju značajan doprinos razvitku kulture nagradu je zaslužila Daniela Taslidžić Herman; za zapažene rezultate u području prosvjete nagradu je osvojila mr. sc. Maja Kassa; za zapažene uspjehe u području tjelesne kulture i sporta nagradu je osvojio Stjepan Krznarić, a za iznimne uspjehe u području tehničke kulture nagradu je zaslužio Mirko Mesić.

Župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić čestitao je nagrađenima za njihov trud i doprinos boljitku Županije.

„Ovogodišnji dobitnici priznanja Osječko – baranjske županije znatno su doprinijeli gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i sportskom životu naše Županije, na čemu im čestitam i zahvaljujem. Osječko – baranjska županija preuzela je ulogu vodeće županije u političkom, društvenom i kulturnom životu cijelog istoka Hrvatske i u tom smislu, nagrađeni dobitnici su nositelji kvalitete, razvoja i vrhunskih dostignuća koji jamče daljnji napredak naše županije. Oni su svojim znanjem, trudom i organizacijskim sposobnostima pokazali da su sposobni dizati standarde zbog čega ih društvo mora prepoznati i nagraditi, što smo mi kao jedinica regionalne samouprave i učinili.” – istaknuo je župan Anušić.

Saponia d.d. zaslužila je nagradu za iznimna postignuća u području gospodarskih djelatnosti

Za iznimna postignuća u području gospodarskih djelatnosti ostvarena primjenom uspješne organizacije rada i poslovanja te uspješnom primjenom znanosti i suvremenih dostignuća u praksi čija je posljedica povećanje kvalitete proizvodnje u složenom poslovnom okruženju nagradu je zaslužila Saponia d.d., a preuzela ju je predsjednica Uprave Dajana Mrčela.

„Prije svega svim žiteljima Osječko – baranjske županije čestitam njihov Dan i zahvaljujem se županu Ivanu Anušiću na tome što je prepoznao Saponiju kao jednog od najvažnijih gospodarskih subjekata na području županije. Ovom prilikom zahvaljujem se i svim djelatnicima Saponije na velikom trudu, marljivom radu i istinskoj želji da pokažemo kako možemo biti izvrsna kompanija. Vjerujem da ćemo i ove godine ostvariti zapažene rezultate na ponos našeg Grada i Županije.” – rekla je Mrčela.

Nagradu za zapažene uspjehe u segmentu sporta zaslužio je Stjepan Krznarić

Za zapažene uspjehe u stručnom i pedagoškom djelovanju u osposobljavanju sportaša i sportskih organizacija nagradu je zaslužio Stjepan Krznarić, istaknuti član i trener reprezentacije u disciplinama kajaka i kanua.

„Osvojena nagrada za mene je samo izazov za daljnje djelovanje, ali i priznanje za 48 godina predanog rada u sportu i tjelesnoj kulturi. Kada bih morao izdvojiti jedan važan događaj to bi bile moje prve Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine kada je po prvi puta Hrvat izabran za izbornika, a trenirao sam i vrhunskog sportaša Ivana Šabjana, inače osvajača niza medalja na europskoj i svjetskoj sceni.” – kazao je Krznarić.

Daniela Taslidžić Herman je zaslužila nagradu za izvedena umjetnička ostvarenja

Za izvedena umjetnička ostvarenja koja predstavljaju značajan doprinos razvitku kulture nagradu je zaslužila Daniela Taslidžić Herman, ravnateljica Gradskog kazališta Beli Manastir koja predanim radom u posljednjih 15 godina doprinosi kulturnom životu Baranje.

„Kada smo osnovali Gradsko kazalište Beli Manastir 2006. godine želja nam je bila da jednoga dana on preraste u profesionalnu ustanovu, zbog čega radimo na njegovoj preregistraciji. Početak je bio jako težak, ali volja, trud i znanje su polučili rezultat te je osvojena nagrada Osječko-baranjske županije zapravo nagrada svim kazališnim djelatnicima u Belom Manastiru. Ona nam je i snaga da jednakim intenzitetom radimo i dalje.” – zaključila je Taslidžić Herman i najavila puno novih projekata i u budućnosti.

Pročitajte još

Učitavanje...