Perivoj Pejačević oduševio sudionike Međunarodnog znanstveno – stručnog skupa „Veterinarski dani 2023.“

 

U organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta 26. listopada 2023. godine u Osijeku je otvoren Međunarodni znanstveno – stručni skup „Veterinarski dani 2023.“, najveće godišnje okupljanje predstavnika veterinarske struke u Hrvatskoj. Skup traje do danas, 29. listopada, a nazoče mu stručnjaci iz velike i male veterinarske prakse, veterinarskog javnog zdravstva i sigurnosti hrane, stručnjaci iz područja znanosti i biomedicine te svi koji izravno i neizravno surađuju s veterinarskom strukom, a u cilju unaprjeđenja veterinarske struke i veterinarske znanosti u Hrvatskoj.

Međunarodni znanstveno – stručni skup veterinara po prvi put je organiziran u Slavoniji

Nakon brojnih predavanja i radionica sudionici ovog skupa mogli su uživati u šetnji Perivojem Pejačević. Ondje su mogli kušati vina našičkog vinogorja te vidjeti brojne scene živih slika iz života Dore Pejačević. Žive slike su dramsko – likovni žanr koji se koristio od sredine 19. pa sve do kraja istog stoljeća, a one su za svoje motive imale mitove, religiju i razne nacionalne simbole podsjetio je Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a „Lisinski” ujedno i voditelj ove poučne šetnje. Istu je organizirala Turistička zajednica Grada Našice i direktorica Ines Resler, a uz podršku Grada Našica i gradonačelnika Krešimira Kašube koji je veterinar po vokaciji.

„Prije svega bih se zahvalio gostima na posjeti i naglasio bih kako je Međunarodni znanstveno – stručni skup veterinara po prvi put organiziran u Slavoniji. Također, bilo mi je zadovoljstvo ugostiti kolege u predivnom Perivoju Pejačević kojeg smo predstavili živim slikama iz Dorinog života, prve hrvatske skladateljice i najpoznatije Našičanke. Grad je pri kraju najvećeg projekta do sada, a to je obnova kulturne i prirodna baštine kojim završavamo i posljednju veliku investiciju – obnovu Gregerove vile te malog i velikog dvorca kao i perivoja u kojem se trenutno nalazimo.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako se ova šetnja veže za, sada već, tradicionalnu manifestaciju „Večer vina u Perivoju”.

Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore zahvalio se gradonačelniku na gostoprimstvu te je naglasio važnost tradicije u manjim sredinama.

„U sklopu Veterinarskih dana 2023. koji se odvijaju u Osijeku i na poziv gradonačelnika Kašube, došli smo posjetiti Našice i vidjeti njegove znamenitosti. Moram reći da sam oduševljen i ovo je prvi put da sam prošetao Našicama i vidio obnovljeni dvorac kao i slike iz života Dore Pejačević kojima smo upoznali životni put naše najpoznatije skladateljice. Naglasio bih kako se kontinentalni turizam mora temeljiti na manjim zajednicama, odnosno u manjim gradovima i njihovoj povijesti. Ali on se mora, naravno, nadopunjavati s lokalnom tradicijom, ali i lokalnom proizvodnjom. Danas smo mogli vidjeti kako je u Našice uloženo puno sredstava u obnovu kulturne i prirodne baštine.” – rekao je predsjednik Zemljak. Nakon šetnje posjetitelji su mogli uživati u veselim zvukovima tamburaša te, naravno, odličnim vinima i gastro ponudi.

Pročitajte još