Oznaka „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ od sada i na mlijeku i mliječnim proizvodima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u Varaždinu 16. listopada 2023. u nazočnosti župana varaždinskog Anđelka Stričaka te predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića tvrtki Vindija na čelu s predsjednikom Uprave Nenadom Klepačem uručila certifikat nacionalnog sustava „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za proizvode iz asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda.

Podnositelj zahtjeva za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode je Hrvatska poljoprivredna komora, a specifikacija uključuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko i proizvode. Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je ovaj dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.

Vindija ima strogu kontrolu svih proizvodnih procesa

„Nacionalni sustav označavanja kvalitete „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ jamac je kontroliranih uvjeta proizvodnje i korištenja glavne sirovine stvorene u Hrvatskoj u svim proizvodnim procesima, od početka do kraja. U tom kontekstu, u ime Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske posebno pohvaljujem Vindiju, koji ovu oznaku već nosi za meso peradi, a od sada i za mlijeko te mliječne proizvode, koji su isto tako stvoreni od hrvatske sirovine te uz posebne kontrolirane uvjete i načine proizvodnje. Naravno, vitalnu ulogu pritom imaju upravo domaći mali proizvođači, koji osiguravaju sirovine najviše kvalitete i izvornosti, što itekako cijenimo i vrednujemo. Naposljetku, zadovoljstvo nam je pohvaliti Vindiju i za strogu kontrolu svih proizvodnih procesa, peradi bez upotrebe antibiotika te brojne druge visoke standarde. Tragom navedenog, osobno sam uvjerena da će tvrtka nastaviti ostvarivati iskorake i na međunarodnom tržištu, a mi ćemo i dalje podržavati njihove napore.“ – poručila je je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

„Nakon ostvarenog certifikata „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ koji je za meso peradi početkom ove godine dodijeljen tvrtki Koka d.d., ostvarenje ove vrijedne potvrde izvrsnosti i za mliječni asortiman Vindije dodatno potvrđuje našu ulogu u nacionalnoj prehrambenoj proizvodnji. Osim što dokazuje predanost najvišim standardima u svim proizvodnim procesima, ova oznaka koju će od sada nositi i naši mliječni proizvodi dodatno naglašava položaj Vindije kao reprezentativnog domaćeg proizvođača i zajednice koja je u potpunosti posvećena stvaranju samo najkvalitetnijih i 100% hrvatskih proizvoda, koji su orijentirani prvenstveno na zdravlje i zadovoljstvo potrošača.“ – istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

Konkretno, specifikacija „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode znači da kravlje, ovčje i kozje mlijeko i mliječni proizvodi moraju u potpunosti biti proizvedeni u Republici Hrvatskoj (pomuženo i prerađeno u RH), određuje strože parametre kvalitete i brzinu prerade glavnog sastojka, pri čemu svježe mlijeko mora biti prihvaćeno u objektu za preradu u roku od najviše 20 sati od preuzimanja kod proizvođača. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, a osim mlijeka i mliječnih proizvoda, trenutno su priznate oznake “Dokazana kvaliteta” koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede; Foto: Vindija

Pročitajte još