Otvorena izložba ručnih radova Marije Lahner i Ružice Buljan

muzej2
muzej2
Predbožićno vrijeme u kojem Zavičajni muzej Našice otvara izložbu ručnih radova gospođe Marije Lahner iz Našica i Ružice Buljan iz Feričanaca tradicionalno je okrenuto pripremama za jedan od najznačajnijih blagdana svih kršćana. Božić je uvijek bio sinonim za ugođaj mira i blagostanja, vrijeme kada uživamo u plodovima rada čitave godine, a domaćice nastoje uređenjem doma i pripremom bogatog stola iznenaditi i razveseliti svoje ukućane. Sigurni smo da će ova izložba biti pravi blagdanski dar svim našim sugrađanima i posjetiteljima muzeja. Ispod vještih ruku autorica proizašli su brojni radovi u kojima se ogleda talent, ali i ustrajan rad kojim se dolazi do željenih rezultata. Izložbeni salon našega muzeja već je imao priliku ugostiti zajedničku izložbu radova ovih autorica (17. prosinca 2009. – 9. siječnja 2010.), no sada ćemo moći vidjeti novosti u stvaralaštvu ove dvije posebno kreativne žene, koje su svoje radove izlagale u više mjesta (Osijek, Valpovo, Feričanci, …).
muzej1

Gospođa Marija Lahner iz Našica se od 1994. godine bavila cvjećarskim obrtom u Našicama, a u svojoj ljubavi prema cvijeću nije posustala niti nakon odlaska u mirovinu. Svim je Našičanima dobro poznata njena vještina u izradi cvjetnih aranžmana te unikatnog nakita, a u zadnjih nekoliko godina posebno se posvetila izradi slika i ukrasa od prirodnih materijala, među kojima se izdvaja komušina (suhi listovi kukuruznog klipa). Ovaj se tradicionalni materijal u njezinim rukama pretvara u maštovite kreacije kojima oplemenjuje domove svojih sugrađana ali i brojnih posjetitelja našega grada, koji u njenim ostvarajima prepoznaju izvorni našički i slavonski suvenir. Na ovoj ćemo izložbi vidjeti upravo takve upotrebne i ukrasne predmete, u koje autorica unosi puno ljubavi prema prirodi i tradicijskoj baštini te zavidnu vještinu i znanje u savladavanju umijeća kod primjene davno zaboravljenih i zanemarenih vještina.

Gospođa Ružica Buljan je nakon dugogodišnjeg uspješnog rada u prosvjeti i odlaska u mirovinu svoj neporecivi likovni talent počela propitivati u raznim tehnikama ručnoga rada. Usavršila je tehnike slikanja na staklu, keramici i porculanu, a graviranjem stakla počela se baviti 2011. godine, kako sama kaže – “za svoju dušu”. Iz plodne radionice ove autorice godinama izlaze oplemenjeni predmeti svakodnevne upotrebe, koje ćemo moći vidjeti i na ovoj izložbi. Pod njezinim prstima krhki i prozirni stakleni predmeti dobivaju dodatni ukras – profinjenu, čipkastu mrežu poteza koji grade određeni motiv ili natpis, a među kojima dominiraju motivi cvijeća, skladno se uklapajući u cjelinu ove izložbe.

Događaj je uveličao i Komorni tamburaški sastav OGŠ “Kontesa Dora” Našice (Osnovna Glazbena Škola “Kontesa Dora” Našice) pod mentorstvom Deana Koprija, mag. mus.

Sponzori izložbe: Cvjećarnica Lachner Našice, Općina Feričanci, Osilovac d.o.o., Oš Vladimira Nazora Feričanci.

 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/12mjesec/2/v4{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još