Otvorena izložba “Naprtnjača i fotoaparat”

U utorak 18 svibnja, na Međunarodni dan muzeja, u Muzeju hrvatskog vatrogastva je otvorena izložba fotografija autora Darka Maretića pod nazivom „Naprtnjača i fotoaparat“. Otvaranju izložbe su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik, zapovjednik i tajnik Vatrogasne zajednice županije Varaždinske Nedeljko VukalovićIvica Labaš i Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Varaždina Tomislav Bogovič, predsjednik i zapovjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Mirko Svetec i Mladen Rogina te autor izložbe Darko Maretić.

Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić je pozdravio prisutno i istaknuo da je izložba organizirana povodom obilježavanja Svibnja-Mjeseca zaštite od požara i Međunarodnog dana muzeja. Kao cilj izložbe naveo je upoznavanje posjetitelja s opasnostima koje predstavljaju šumski požari, dokumentirani u sjajnim Maretićevim fotografijama.

Autor izložbe Darko Maretić, vatrogasac zaposlen u Državnoj interventnoj postrojbi u Divuljama, je istaknuo da se u vatrogastvo priključio 2001. godine, a s fotografijom kao hobijem se bavi od 2008. godine. Rekao je da je većina fotografija nastala na požarima na priobalju i prilikom vježbi u sklopu priprema protupožarne sezone.

“Slike dočaravaju situacije koje gotovo svake godine doživljavamo na požarištima diljem priobalja. Naš Darko Maretić ih je ovjekovječio i sačuvao kao jedno upozorenje građanima i omogućio im da ove zastrašujuće prizore mogu gledati iz sigurnosti Muzeja.” – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i otvorio izložbu.

Nakon otvaranja, autor fotografija Maretić je u razgovoru s okupljenima govorio o lokacijama i uvjetima u kojima su fotografije nastale. Uslijedilo je kratko druženje okupljenih uz poštivanje epidemioloških mjera.

Izložbu možete pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva (Trenkova 44, Varaždin) do početka rujna. Online verziju izložbe pogledajte na web stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice i Muzeja hrvatskog vatrogastva.

Izvor: HVZ

Pročitajte još