Otvoren 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u petak, 8. rujna 2023. godine, sudjelovala je na otvorenju 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je i čestitala jubilarni 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 30. Državnu stočarsku izložbu, 7. Peti element i 6. Drvni svijet. „Čestitam vam na velikom i predanom radu, na naporima koji su u posljednjih trideset godina doveli do toga da ovaj sajam postane prepoznat u međunarodnim okvirima te izražavam podršku hrvatske Vlade i najavljujem da će se nova ulaganja u ovaj sajam nastaviti kako bi ga učinili jednim od najsnažnijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe.“ – rekla je ministrica Vučković, kazavši kako je Bjelovarsko – bilogorska županija ona koja s pravom nosi naziv jednog od simbola hrvatskog stočarstva, posebno govedarstva.

Izvorni Program ruralnog razvoja koji je bio vrijedan 2,4 milijarde eura u cijelosti se ugovorio i isplatio

Naime iz Programa ruralnog razvoja na području Bjelovarsko – bilogorske županije ugovoreno je potpora u vrijednosti 184 milijuna eura pri čemu je do danas isplaćeno 159 milijuna eura za različite namijene kao što su investicijski projekti, poboljšanje standarda držanja životinja, dodatna podrška osjetljivim sektorima, komunalna i društvena infrastruktura.

Također, ministrica Vučković kazala je kako su sva europska i nacionalna sredstva kojima smo raspolagali proteklih nekoliko godina odlično iskorištena te da se izvorni Program ruralnog razvoja koji je bio vrijedan 2,4 milijarde eura u cijelosti ugovorio i isplatio.

Stočarstvo nije osjetljivo samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama

Ministrica se u svom obraćanju posebno osvrnula na sektor stočarstva, kazavši kako je stočarstvo od strateškog značaja te da će ova Vlada učiniti sve da ga očuva i razvija, o čemu svjedoči i efikasno korištenje sredstava iz europskih fondova. „Samo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sektoru smo isplatili više od 482 milijuna eura, uz 646 milijuna eura u sklopu izravnih plaćanja i mjera tržišne potpore te 165,6 milijuna eura iz nacionalnih sredstava.“ – rekla je ministrica, naglasivši kako stočarstvo nije osjetljivo samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama, a izazovi koje postoje u ovom sektoru postoje zbog demografskih, socioekonomskih razloga.

Spomenula je kako se s različitim mjerama koje nisu samo potpore, nastoji odgovoriti na te izazove, a najbolji partneri u tome su upravo uzgajivači i savezi i veseli njihov interes za izlaganjima. „Čestitam na njihovim naporima te najavljujem kako ćemo uz pomoć posebnih akcijskih planova stočarstvo vratiti na ono mjesto koje mu pripada.“ – rekla je Vučković te najavila nove pravilnike koji predviđaju više od 150 milijuna eura vrijedne natječaje za različite investicije do kraja godine.

Ministrica poljoprivrede dodijelila je priznanja i obišla brojne izlagače te potvrdila nastavak podrške Ministarstva poljoprivrede ovoj hvalevrijednoj manifestaciji koja zastupa interese hrvatskih poljoprivrednika.

Na otvorenju Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Miro Totgergeli, gradonačelnik grada Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak, saborski zastupnik Željko Lenart, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, saborski zastupnik u mađarskom parlamentu József Attila Móring, veleposlanik države Izraela Gary Koren, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, župan Bjelovarsko – bilogorske županije Marko Marušić, zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Foto: Željko Puhovski / CROPIX

Pročitajte još