Otkrivanje kulturnog blaga – Zavičajni muzej Našice obilježio Međunarodni dan muzeja

 

Svakim trenutkom ljudska civilizacija bilježi svoju povijest, oblikuje umjetnost i čuva kulturno naslijeđe. Muzeji su mjesta koja igraju ključnu ulogu u očuvanju i predstavljanju tog blaga. Jednom godišnje, 18. svibnja, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan muzeja kako bi se proslavila njihova važnost i potaknulo javno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Tako je danas Zavičajni muzej Našice odlučio obilježiti ovaj dan izložbom u svom privremenom smještaju, odnosno Posjetiteljskom centru na samom ulazu u Perivoj Pejačević i to zbirkom povijesnih predmeta koje su Muzeju poklonili prvenstveno Našičani, ali i osobe koje su neraskidivo vezane za Našice.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, sa svojim suradnicima, ugostila je gradonačelnika grada Našica Krešimira Kašubu, direktoricu TZ Grada Našice Ines Resler te Silviju Šokić, ravnateljicu Gradske knjižnice Našice i djelatnicu našičke knjižnice Mariju Buhu. Oni su se poklonima zahvalili na gostoprimstvu, a gradonačelnik Kašuba je još naglasio izvrsnu suradnju Grada i Zavičajnog muzeja te je istaknuo važnost ove institucije u čuvanju kulturnog naslijeđa.

Najatraktivniji izložak su plesne cipelice Dore Pejačević

Ravnateljica Lučevnjak je rekla naglasila važnost ovog datuma za muzeje te je napomenula kako našički muzej tradicionalno obilježava ovaj datum kako bi sugrađanima predstavio svoj rad.

„Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava 18. svibnja i naš se muzej, naravno, uvijek uključuje u te aktivnosti. Trenutno se nalazimo u jednoj specifičnoj situaciji zbog obnove dvorca Pejačević, ali se nadam da ćemo i današnjom ponudom uspjeti obilježiti ovaj datum, datum koji je nama od velike važnosti. Moto ovogodišnjega Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji, održivost i dobrobit”. Mi, od svog utemeljenja 1974. godine, djelujemo i na dobrobit ove zajednice koja se temelji prvenstveno na suradnji te na dobrim odnosima. Tako su naši sugrađani i ljudi porijeklom iz Našica zajedno s nama gradili naše zbirke. Naime, većina predmeta koje imamo u zbirkama je ovdje zahvaljujući donacijama naših sugrađana. Tako da postoje izuzetno čvrste veze između naše zajednice i našičkog muzeja, a to smo danas i pokazali u ovom privremenom smještaju.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak koja se s još nekoliko riječi osvrnula na najzanimljivije eksponate.

„Danas možete vidjeti i jedno tradicionalno uzglavlje koje je, u svojoj raskoši, svojedobno bilo poklon našičke tvornice opeke srodnom poduzeću iz mjesta Šenkovec u Međimurju. Također, pozornost naših posjetitelja privukla je i donacija nekoliko predmeta iz Beča, a radi se o predmetima koje su se čuvali u obitelji Lumbe, obitelji Dorinog supruga i njezinog sina. Rekla bih kako su Dorine plesne cipelice najatraktivniji izložak, a one su najprije bile izložene u Muzeju Grada Zagreba. Ta izložba je bila otvorena u sklopu Festivala Dore Pejačević dok su nakon njenog zatvaranja svoj dom pronašle u Našicama.”

I na kraju treba svakako naglasiti kako muzeji kroz očuvanje i interpretaciju ovih predmeta omogućuju ljudima da bolje razumiju svoj identitet, korijene i svijet oko sebe. Međunarodni dan muzeja podsjeća nas na važnost očuvanja kulturnog naslijeđa za buduće generacije i potiče nas da podržimo muzeje kao institucije koje promiču obrazovanje.

Pročitajte još