Osnovnoškolci iz Budimaca upisali svoju školu na popis 250 klimatskih škola izvrsnosti

Osnovna škola Hinka Juhna upisana na popis 250 klimatskih škola izvrsnosti. Za sve su zaslužni mališani 1. razreda područne škole Budimci i učiteljica Patricija Hercog.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESurađuju sa 128 zemalja

Učenici 1. razreda područne škole Budimci pod mentorstvom svoje učiteljice Patricije Hercog aktivni su sudionici međunarodnog projekta Climate Action Project 2021. Aktivnosti u sklopu projekta provodili su u periodu od sveukupno 6 tjedana u rujnu i listopadu ove školske godine. Završnica projekta održana je početkom studenog 2021. kad su organizatori i voditelji projekta Koen Timmers i Jennifer Williams vodili webinar – susret nazvan Climate Action Day 2021. Prijenos se mogao pratiti uživo preko društvenih mreža, ali i na YouTube kanalu. Susret online u trajanju od 8 sati s početkom u 13h (po našem vremenu) donio je puno zanimljivosti – predstavljanje provedenih aktivnosti iz škola diljem svijeta. U prijenosu uživo sudjelovali su učitelji i učenici iz 128 zemalja svijeta, pa i oni iz područne škole Budimci.

Zasadili dva stabla

„Na ovom izvanrednom i maratonskom susretu naša je škola izabrana i nagrađena kao jedna od 250 ŠKOLA IZVRSNOSTI globalnog projekta KLIMATSKA AKCIJA 2021. (CLIMATE ACTION PROJECT SCHOOL OF EXCELLENCE) u svijetu. Među mnoštvom provedenih aktivnosti najzanimljivija i hvalevrijedna je sadnja mladica dvaju stabala iza naše škole. U tome su nam pomogli učenik 5. razreda Zvonimir Marošević (bivši učenik PŠ Budimci i prošlogodišnji sudionik istoimenog projekta), njegov mlađi brat Lucijan i majka Lucijana koji su donirali školi 2 mladice (šljivu i višnju). Uz njihovu pomoć maleni prvašići naučili su postupak sadnje mladice; naučili su o njegovanju stabla nakon sadnje; o izmjeni godišnjih doba uslijed klimatskih promjena i kako klimatske promjene utječu na biljni svijet.” – rekla je učiteljica Patricija Hercog.

Akcijom sadnje upisani su i u svjetsku kartu sadnje stabala, a rad na projektu nastavljaju kroz suradnju u timu od 250 škola, aktivnostima vezanim za klimatske promjene i to već u prosincu.

Izvor: OŠ Hinka Juhna Podgorač; PŠ Budimci

Pročitajte još

Učitavanje...