Osječko – baranjska županija spremna za Europsku regiju sporta

Osječko – baranjska županija je pokrenula kandidaturu za titulu „European Region of Sport 2024“ i ulazak u članstvo europskog udruženja ACES Europe (Europske regije sporta) iz Bruxellesa.

Tim povodom u službeni posjet Osječko – baranjskoj županiji došli su članovi Komisije ACES Europe (The European Platform for Sport Innovation) – predsjednik ACES-a Gian Francesco Lupattelli, glavni tajnik Hugo Alonso, zamjenik predsjednika John Swanson i Andrea Junger Palanska, članica Komisije iz Slovačke.

Osječko – baranjska županija godinama je izuzetno dobro organizirana u sportu

Od 6. do 9. rujna članovi Komisije obilaze najznačajnije sportske objekte, terene i događanja na području cijele Osječko – baranjske županije, a jučer (8. rujna 2022. godine) u sjedištu Županije u Osijeku na konferenciji za medije o kandidaturi i posjetu govorili su župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, tajnica Školskog športskog saveza Osječko – baranjske županije Mirna Rajle Brođanac te članovi Komisije ACES Europe.

„Osječko – baranjska županija godinama je izuzetno dobro organizirana u sportu i uspješna u organiziranju sportskih aktivnosti i događanja, a 5. prosinca saznat ćemo da li smo postali Europska regija sporta, kada će se donijeti odluka u Bruxellesu. Očekujem pozitivan ishod, a potom da će i vidljivost naše županije biti još snažnija kroz titulu Europske regije sporta. Naravno, s našim gradovima i općinama i dalje ćemo unaprjeđivati sportsku infrastrukturu, investirati kako bi kvalitetu infrastrukture i sporta podigli na još višu razinu.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin kazao je kako Grad Osijek, čije su objekte članovi Komisije danas obilazili, pruža punu potporu kandidaturi Osječko – baranjske županiju. Ističe da je Grad relativno dobro opremljen komunalnom infrastrukturom, a nedostaje samo zatvoreni olimpijski bazen.

Primjetan je kontinuirani rast i razvoj sportske infrastrukture

Predsjednik ACES Europe Gian Francesco Lupattelli pohvalio je Osječko – baranjsku županiju, koju članovi Komisije posjećuju po treći put, te – kako je rekao – primijetio je kontinuirani rast i razvoj sportske infrastrukture. „Članovi naše Komisije su već razgovarali o kandidaturi Osječko-baranjske županije za Europsku regiju sporta, napravljena je i određena dokumentacija, a iako ne postoji apsolutna sigurnost, postoji skoro apsolutna sigurnost da će naš odgovor biti pozitivan. Hrvatska je mala zemlja, ali je sila u sportu, i to ne samo u velikim kao nogomet.” – rekao je.

Glavni tajnik Hugo Alonso zahvalio je županu i ostalim predstavnicima Županije na gostoprimstvu te pojasnio što konkretno radi Komisija ACES-a. „Mi radimo evaluaciju gradova i regija na temelju sportske uključenosti u sportske aktivnosti, inkluziju općenito i razvoja infrastrukture, kolike su investicije u sport, kakvi su programi, a zalažemo se da svi, od djece do starijih osoba i osoba s poteškoćama imaju pristup sportu i mogu se njima baviti.” – rekao je Hugo Alonso te naglasio niz benefita koje donosi titula Europske regije sporta, među kojima je i pristup europskim fondovima.

Zamjenik predsjednika John Swanson iznio je niz lijepih dojmova s obilaska sportskih objekata i događanja u Osijeku, dok je Andrea Junger Palanska, članica Komisije ACES Europe iz Slovačke, pohvalila organizaciju kandidature i odličan rad u sportu na području Osječko – baranjske županije.

Tajnica Školskog športskog saveza Osječko – baranjske županije Mirna Rajle Brođanac, kao jedna od članova radnog tima, govorila je o tijeku priprema dokumentacije za kandidaturu te program obilaska članova Komisije Osječko – baranjskoj županiji.

Pročitajte još