Općina Feričanci obrazovala i zaposlila svoje mještane uz pružanje pomoći starijim domaćinstvima

Ovih dana završio je veći dio projekta „Zaželi i učini dobro djelo!” u Općini Feričanci, jednoj od prvih jedinica lokalne samouprave na području Našica koja je dobila sredstva za ovakav projekt u trajanju od 30 mjeseci od siječnja 2018. do srpnja 2020. godine. Projekt vrijedan 2.364.311,69 kuna, sufinanciran je u 100% iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Općina Feričanci izrazito je zadovoljna provedenim projektom kojim je bilo zaposleno sveukupno 17 ljudi, administrator, voditeljica projekta te 15 žena koje su se brinule za 60 krajnjih korisnika.

“Ja kao općinski načelnik, ali i kompletna naša općinska uprava izrazito smo zadovoljni ovim projektom. Smatramo da je ovo jedan hvalevrijedan projekt te se nadam da će se ovakve vrste projekata i daje podržavati od strane Republike Hrvatske, a i od strane Europske unije.” – rekao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.

 

Projektom je omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja. Zaposlenice su ovim projektom imale osiguranu minimalnu plaću, u zimskim mjesecima dijelom naknadu putnih troškova, nabavljeni su bicikli koje su sve žene dobile na korištenje, a osiguralo se i dodatno besplatno obrazovanje za gerontodomaćice, njegovateljice te pohađanje tečajeva stranih jezika i vozačkog ispita kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Projektom je 60 krajnjih korisnika Općine Feričanci dobilo pomoć u kući, pakete u mjesečnom iznosu od 200 kuna, te im se uvelike povećala razina kvalitete života. Žene su svojim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu života socijalno ugroženim osobama, osobama u starijoj životnoj dobi, kroničnim bolesnicima i onim osobama koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. “Velika vrijednost ovog projekta je što su zaposlene teško zapošljive žene i to što su se brinule za starija samačka domaćinstva gdje se najčešće nalaze teže pokretne i bolesne osobe starije životne dobi kojima je svaka vrsta pomoći bila hvalevrijedna.” – rekao je načelnik Općine Feričanci.

Zaposlenice su kroz projekt pomagale u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavale su čistoću domova te pomagale u socijalnoj integraciji kroz razgovore i druženja s krajnjim korisnicima. Željka Venciger jedna je od 15 žena koje su obilazile krajnje korisnike .”Obilazila sam četiri jako dobre bake s kojima sam se sprijateljila i dobro slagala. Pravila sam doručak, išla u trgovinu, pekla kolače, čistila po kući i razgovarala s njima što im je puno značilo.” – rekla je Željka Venciger i nadodala kako se i sad nakon završetka projekta čuje s bakama. Istaknula je kako je zadovoljna iskustvom u ovom projektu kojim je bila društveno aktivna, a prošla je i tečaj njemačkog jezika koji će joj pomoći dalje u životu.

Općina Feričanci i dalje će se nastaviti brinuti za svoje sumještane, prijavili su se na natječaj za novi projekt te se nadaju kako će on uskoro zaživjeti i da će ubrzo biti dodijeljena sredstva kako bi mogli nastaviti s radom. Novim projektom nastavila bi se briga za starija domaćinstva te bi se zaposlili teško zapošljivi mještani Općine Feričanci. Administrator projekta, Domagoj Marinić rekao je kako su dvije osobe napustile projekt tijekom njegovog trajanja. Jedna osoba je otišla u zasluženu mirovinu, a druga osoba je,  nažalost, preminula. “Svakodnevno imamo upite krajnjih korisnika i osoba koje bi radile. Prijavili smo novi projekt i nadamo se kako će on uskoro zaživjeti.” – rekao je Domagoj Marinić.

Pročitajte još