Natječaj „Art(d)eko knjiga” – Izabrani najkreativniji

Natječaj „Art(d)eko knjiga” - Izabrani najkreativniji

Natječaj „Art(d)eko knjiga” - Izabrani najkreativniji

Nakon mjesec dana iščekivanja, u našičku Osnovnu školu Kralja Tomislava stigla su najkreativniji i ekološki osviješteni uradci mladih kreativaca, a za najbolji rad Art(d)eko knjiga izabran je onaj učenika 1.a razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina. Mali kreativci pod mentorstvom učiteljice Antonije Katić izradili su “Eko TV”, uz čiji su opis istaknuli da njihov razred ima Eko – kreativnu radionicu u kojoj uvijek nešto recikliraju i od otpada rade zanimljive predmete.

„Odlučili smo obnoviti uspomenu na velike, “debele” televizore, koji su često bili ukrašeni cvijećem ili nekim ukrasnim rukotvorinama.” – poručili su učenici pobjednici. Za izradu su koristili kartonske kutije, valjak od aluminijske folije, štapiće za ražanj, “heklani” ukras, dugmad i spužvu.

Učenici čiji su radovi proglašeni najboljima osobno su primili svoje nagrade. Tako su na proglašenju sudjelovali i učenici OŠ Vladimira Nazora, područne škole Briješće, OŠ Augusta Šenoe iz Osijeka,i učenici OŠ Hinka Juhna iz Podgorača te područnih škola škole domaćina. „Zadovoljna sam ovogodišnjim natječajem, u kojem je sudjelovalo 105 učenika, 13 mentora i osam škola s devet kreativnih radova. Radovi su jako zanimljivi, no nije stvar samo u njihovom izgledu i kreativnosti nego u priči koja se krije iza truda koji su uložili učenici, učitelji i knjižničari.” – rekla je organizatorica Ivana Ostrički, knjižničarka OŠ kralja Tomislava.

Drugo mjesto osvojili su učenici iz Osijeka sa “Zelenom Slagalicom”, a treće učenici iz Briješća s radom pod nazivom “Vodene kapljice”, koji su, uz najbolje, bili nagrađeni poklon – paketima koje su osigurali knjižara Pin Našice te nakladničke kuće Školska knjiga i Alfa.

Iako je na natječaj pristiglo 9 radova, stručnom žiriju bilo je vrlo teško odabrati najbolje.

„Kriteriji po kojim smo birali su povezanost rada s temom knjige, da je ekološki osviješten te da je u izradi korišteno što više recikliranih materijala. Najbolje smo odabrali po funkcionalnosti i po pouci koju prenose. Drago mi je što nas je Ivana uključila u ovaj natječaj jer kad vidite što se sve može napraviti od recikliranog materijala i to na temu knjige, oduševite se svaki put iznova.” – rekla je Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice i jedna od članica žirija.

Pročitajte još