Održano predstavljanje knjige „Makedonija tako daleka, a tako bliska”

U okviru programa obilježavana Dana Grada Našica jučer je u Hotelu Park „Panolija” predstavljena knjiga Dragoljuba Siljanoskog „Makedonija tako daleka, a tako bliska” u izdanju Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj.

Predstavljanje knjige uveličano je nastupima učenika i profesora OGŠ Kontesa Dora Lane Prišć, Lejle Ćatić, Filipa Jurića, Sanje Vazdar i Ivana Krajačića. Splet makedonskih pjesama izvela je Pjevačka skupina Vardarke članovi makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci iz Osijeka.

Poveznica hrvatske i makedonske kulture

Program je vodila ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

“Izuzetno mi je drago da sam imala osobno mogućnost sudjelovanja u pripremi te knjige i što ovdje imamo prilike našičkoj publici, ali i mnogim uglednim gostima predstaviti ovu publikacije. Vjerujem da će ona dugi niz godine biti jedna prava poveznica hrvatske i makedonske kulture. Naš sugrađanin Dragoljub Siljanoski jedan je od velikih imena naše zavičajne kulturne scene, samozatajna osoba uvijek spremna pomoći koja surađuje s brojnim našičkim ustanovama i institucijama. Mi smo mjesto njegovog dugogodišnjeg života, mjesto gdje je podigao svoju obitelj i u kojem je započeo jedan vrlo zanimljiv hobi, a to je filatelija s kojom je na kraju izašao s jednim nizom izložbi od kojih su mnoge bile organizirane u Našicama.” – izjavila je Silvija Lučevnjak te nadodala kako je knjiga na neki način vrhunac bavljenja filatelijom, bavljenjem temama koje povezuju Makedoniju i Hrvatsku našeg sugrađanina te prirodan završetak jednog ciklusa izložbi koje su održane ne samo u Hrvatskoj već i u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Knjiga će biti dostupna u našičkoj knjižnici

Autor knjige, Dragoljub Siljanoski rekao je kako je knjiga rezultat njegovog dugogodišnjeg istraživanja i rada.

“Imao sam izložbe filatelističkog karaktera, koje su četiri godine prezentirane u Hrvatskoj, a izložba je bila i u Sjevernoj Makedoniji. Zaključio sam da može doći do zaborava onog što se u današnje doba ne zapiše u knjizi i ako to ne bude dostupno u knjižnicama i čitaonicama.” – izjavio je Dragoljub Siljanoski i nadodao kako knjiga neće biti u prodaji već će biti podijeljena knjižnicama i kulturnim ustanovama gdje će biti dostupna svima na čitanje.

Programu su nazočili gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba, Veleposlanik R. Sjeverne Makedonije Nj. E. dr. Milaim Fetai, saborska zastupnica za makedonsku, albansku, bošnjačku, crnogorsku i slovensku nacionalnu manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj, ravnatelj samostalnog sektora za nacionalne manjine u ministarstvu Nandor Čapo i ostali uvaženi gosti.

Sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

“Grad Našice je grad kulture koji ima visoku suradnju s nacionalnim manjinama. Uz najveću nacionalnu slovačku manjinu, nikako se ne umanjuje niti vrijednost makedonske manjine koja je u gradu vrlo aktivna. Današnjim programom i dolaskom visokog uzvanika veleposlanika R. Sjeverne Makedonije Nj. E. dr. Milaim Fetai, vidljiva je lijepa suradnja s našim sugrađaninom Dragoljubom Siljanoskim koji je upriličio izdavanje knjige koja prezentira uz Sjevernu Makedoniju i Grad Našice kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica.” – izjavio je Krešimir Kašuba.

Organiziranju predstavljanja knjige pomogli su Zavičajni muzej Našice, Ogranak Matice Hrvatske u Našicama te Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama na čelu s knjižničarskom savjetnicom Renatom Bošnjaković.

Pročitajte još