Održano 3. Međunarodno ocjenjivanje Frankovke

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEDanas je u Starom podrumu u Feričancima održano 3. Međunarodno ocjenjivanje vina Frankovke. Pristigla su 53 uzorka, od čega su 22 uzorka iz Hrvatske, 12 uzoraka iz Mađarske i 19 uzoraka uz Slovenije. Uzorci su se zaprimali i ocjenjivali u četiri različite kategorije. U kategoriji rose pjenušava i slatka vina prijavilo se 5 roze vina, u kategoriji mladih frankovki iz 2019. godine pristiglo je 11 uzoraka, u kategoriji frankovke iz 2017. i 2018. godine 25 uzoraka i u kategoriji frankovke starije od 2017. godine 12 uzoraka. Iz svake kategorije izabrala se najbolja frankovka, a zatim nakon pripetavanja i apsolutni šampion natjecanja.

Predsjednik komisije bio je Matjaž Lemut enolog iz Slovenije, vlasnik Tilie ESTATE, vanjski konzultant vinarije Feravino i dugogodišnji prijatelj vinarije. Tajnica komisije bila je voditeljica marketinga i PR-a tvrtke Osilovac d.o.o. – Vinarije Feravino, Jenette – Marija Šimić. Ostale članove komisije činili su enolog Martin Kovačević, enolog vinarije Papak i predstavnik obiteljskih vinarija Mladen Papak, enolog i dugogodišnja predsjednica komisije u Novoj Gorici u Sloveniji, Mirjana Košuta i Bruno Gaberšek, dugogodišnji ocjenjivač na internacionalnim komisijama i vinski pisac.

Ocjenjivanje vina dosad je pratio i festival frankovke koji se zbog situacije vezane uz koronavirus ove godine neće održati. „Nažalost, vezano uz situaciju koronavirusa na našim područjima, festival ove godine neće biti održan. Mi smo se ovdje u Feravinu dogovorili i organizirali naše tradicionalno ocjenjivanje kako ne bi izgubili nit vodilju jer smo mi ovdje najveći proizvođači frankovke ovog kraja.” – rekla je Jenette – Marija Šimić i naglasila kako im je bitno nastaviti taj slijed.

Enolog Martin Kovačević rekao je kako su uspjeli prikupiti znatan broj također vrlo kvalitetnih vina iz različitih kategorija unatoč otežanoj organizaciji zbog trenutne situacije. „Velik broj kolega iz Srbije i Austrije je imalo želju poslati uzorke, no ova situacija koja je nastala prije nekoliko mjeseci nam je malo otežala organizaciju.Vjerujemo da bi bilo i više uzoraka. No nastojat ćemo dogodine primiti i ostale uzorke, a i sazvati članove komisije iz ostalih zemalja.” – rekao je enolog Kovačević te istaknuo kako je organizacija u ovim uvjetima jako dobra i kako će ovo biti odlično ocjenjivanje.

Enolog Matjaž Lemut rekao je kako komisija neće imati jednostavan posao jer su pristigli vrhunski uzorci. „Zadovoljni smo uzorcima, imamo uzorke iz više različitih regija i ovo ocjenjivanje ide u jednom dobrom pravcu. Kod mladih frankovki ocjenjivala se njihova svježina i voćnost, kod zrelih frankovki elegancija i neagresivnost, odnosno smirenost, a kod rosea imamo oba pravca i svježine i voćnosti te smirenosti, koji je u ugostiteljstvu malo više prihvatljiv.” – rekao je enolog Lemut.  Kako je naveo enolog Kovačević, u planu je pred kraj godine u Zagrebu napraviti Masterclass večeru s najboljim frankovkama s ovog natjecanja kada će se i doznati rezultati ocjenjivanja.

Pročitajte još

Učitavanje...