Slovački centar za kulturu Našice organizirao projekt Susret folklorista

Slovački centar za kulturu Našice sudjelovao je u obilježavanju Dana europske baštine projektom „Susret folklorista”. U suradnji s Maticom slovačkom Josipovac te uz financijsku podršku Ureda za iseljene Slovake od 30. rujna do 2. listopada u Josipovcu Punitovačkom organizirao je trodnevnu kreativnu radionicu za folkloriste slovačkih udruga i ljubitelje slovačkog folklora na kojoj je sudjelovalo 30-tak polaznika iz šest matica slovačkih.

Svrha radionica očuvanje autohtone kulturne baštine Slovaka

Naglasak je bio na obradi autohtone nematerijalne i materijalne kulturne baštine Slovaka, odnosno osvještavanju važnosti korištenja tradicije vlastite sredine u izgradnji repertoara udruge ili folklornog društva. Voditelj radionice bio je mgr.art. Martin Urban, stručnjak iz Slovačke s dugogodišnjim iskustvom u radu s folklornim društvima i scenskom umjetnošću.

Polaznici su se upoznali s metodologijom istraživanja, aplikacijom rezultata istraživanja u konkretna scenska djela, osnovama dramaturgije, koreografije i režije. Jedan dio radionice bio je posvećen upoznavanju polaznika s modernom didaktikom rada s izvođačima širokog generacijskog spektra.

Održavanjem radionice željela se povećati učinkovitosti i kvaliteta izvođača na polju scenske prezentacije te osigurati povratak izvornoj kulturi i jačanju nacionalne kulture povezivanjem mladih ljubitelja folklora i njegovih interpretatora s najstarijim nositeljima slovačke kulture u Hrvatskoj.

Pročitajte još