Održani Dani tehničke kulture Grada Našice 2024.

 

Već tradicionalno povodom obilježavanja Dana grada u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Našice (ZTK Našice) održani su Dani tehničke kulture. Za razliku od prijašnjih godina ova je programski bogatija jer udruge članice su imale i svoje samostalne nastupe.

Pored Oldtimer kluba koji je tradicionalno održao svoju smotru i izložbu staro dobnih vozila, defile gradom i svojih igara (u nedjelju, 9. 6. 2024.) i Radio klub Našice je kao suorganizator Hrvatskog radioamaterskog saveza organizirao i proveo državno prvenstvo u amaterskoj radio goniometriji (ARG natjecanje) pod popularnim nazivom „Lov na lisicu” („Utrka za kukuruz – Lov na Slavonsku kunu”) koje je završilo u nedjelju 9. 6. 2024. na igralištu na Dudiću iza 13 sati podjelom diploma i prigodnim domjenkom.

Radionice su bile veoma posjećene

Poseban dio programa kao Dani otvorenih vrata ZTK i njenog Centra tehničke kulture Našice (CTK) održan je u petak 7. lipnja 2024. u vremenu od 11 do 15 sati na prostoru ispred Osnovne škole Dore Pejačević u Našicama. U okviru toga održane su radionice modelarstva na strojevima Unimat1 Basic1 izradom prigodnih predmeta od šper ploče, graviranje pločica i prigodnih oblika od drveta i plastike, modeliranje i ispis na 3D printeru, ispis i modeliranje 3D olovkama, oblikovanje i rezanje stiropora, izrada, sastavljanje i puštanje zmajeva, oblikovanje i izrada narukvica i drugo što je privuklo velik broj djece, naročito školske i posjetitelja. Cilj je bio radionice što više približiti najbrojnijoj ciljanoj skupini, učenicima osnovnih škola, a vrijeme održavanja izabrano je da se obuhvate obje smjene učenika u školi što je i dalo rezultata jer su radionice bile veoma posjećene.

Osim toga i škola je izišla u susret jer su organizirali posjete učenika pojedinih razreda u različito vrijeme da se izbjegnu gužve i da se omogući što većem broju učenika sudjelovanje u radionicama. Tako je u radionicama sudjelovalo preko 350 djece pa ZTK Našice može biti itekako zadovoljna rezultatom i nastaviti takvom praksom. I prošlogodišnji rezultat od preko 1100 djece koji su prošli kroz njihove radionice govori u prilog tome. Očito je da su djeca veoma zainteresirana za ovakve radionice kojima se razvijaju motoričke sposobnosti, proširuje znanje i vještine, pridonose njihovom usmjerenju i dodatnom odgoju i obrazovanju i tako korisno se popunjava njihovo slobodno vrijeme. Zbog toga je veoma bitno ovakve projekte podržavati, a ZTK je pokazala da takvu tradiciju bavljenja tehničkom kulturom održava već 72 godine. Uz sve to ponovno je došla u situaciju da nema neke osnovne uvjete za rad i djelovanje, a sada se misli prvenstveno na prostor bez kojeg je gotovo nemoguće opstati.

I ovom prilikom ZTK Našice se zahvaljuje Gradu Našice i gradonačelniku te Osječko – baranjskoj županiji i ZTK OBŽ koji sudjeluju u financiranju ovog projekta. Svakako duguju i veliku zahvalu medijima, posebno Radio Našicama i TV Našicama kao i drugima koji ih vjerno prate u njihovim aktivnostima i promocijama te objektivno informiraju javnosti.

Izvor: ZTK Našice

Pročitajte još