Održana redovna skupština Športske zajednice Grada Našica

sporstak5a

sporstak5a

Ovog tjedna u prostorijama gradske vijećnice Grada Našica održana je redovna skupština Športske zajednice Grada Našica.

Skupštinu je vodio predsjednik Josip Pavlus koji je pozdravio sve prisutne članove i uvažene goste gradonačelnika Krešimira Žagara i dopredsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Šimića. Prije samog utvrđivanja dnevnog reda, koji je ujedno jednoglasno i prihvaćen, minutom šutnje odana je počast svim preminulim članovima.

 

Za radno predsjedništvo gdin. Pavlus predložio je Anu Zupčić i Dražena Ibriksa, za zapisničara Srećka Sobodića, dok su kao ovjerovitelji zapisnika predloženi Vlado Keglević i Alan Šikić. Verifikacijsku komisiju činili su Stjepan Konjetić, Mirko Korbar i Miljenko Ljubić.

 

Isto tako, predsjednik Pavlus upoznao je prisutne kako je, prema novom Zakonu o udrugama, Športska zajednica i sve njene članice obavezna uskladiti svoje Statute  sa Zakonom. S tim u svezi članicama je upućen prijedlog novog Statuta Športske zajednice koji je jednoglasno prihvaćen.

sporstak2a

U nastavku skupštine predsjednik Josip Pavlus je istaknuo kako je prošla godina bila dosta teška i sa mnoštvom poteškoća koje su uglavnom vezane za financijski dio skoro svakog sportskog kluba, ali da je ujedno i najbolja po rezultatima koje su ostvarili. Tako se prije svega osvrnuo na brojne rezultate rukometaša Nexea, športskog ribolova gdje smo dobili i svjetske prvake, te borilačke sportove gdje su zabilježeni isto tako vrhunski rezultati. Uz to je spomenuo probleme koji tište neke klubove jer iako imaju financijske probleme imaju i velikih poteškoća pri pronalasku kvalitetnih termina u dvoranama. Osvrnuo se na pitanje profesionalnog tajnika koji je prema njegovom razmišljanju veoma važan, a također je rekao kako dolazi do problema vezano uz liječničke preglede pa je tu spomenuta i sportska ambulanta.

 

Uz sve nedaće koje su snašle veliki dio klubova koji djeluju na području Grada Našica, zahvalio se svima što su učinili u protekloj godini uz želje da sport i sportski duh u gradu ostanu na ovom nivou na kojem su danas.

sporstak3a     

Na koncu predsjednik Pavlus podsjetio je na to da je Športska zajednica, ali i cijeli grad nedavno ostao bez vrlo vrijednog člana Josipa Stanića koji je puno dao za našički sport, a najviše vezano uz rukomet i ribički sport.

 

Skupštini se obratio gradonačelnik Krešimir Žagar koji se svima zahvalio jer su se nosili s brojnim problemima: „Protekla godina stvarno je bila uspješna u sportskom smislu. Nažalost, ostat će zapamćena negativno i tužno jer smo izgubili dva vrijedna člana gospodina Stanića i Vukelića. To su bile okolnosti koje su obilježile 2014. godinu. Puno toga nas je dočekalo u financijskom smislu, gdje smo izgubili puno donatora i sponzora. S druge strane proračunska sredstva se smanjuju, a pritisak je zaista velik pa smo neka sredstva koja nisu prebačena u 2014. prebacili u 2015. godinu te tako povećali za tu razliku. Iako je proračun smanjen za 3 milijuna kuna, osobno sam uvjeren da će sve biti u najboljem redu, pa ćemo za sport opet izdvojiti oko 1,8 milijuna kuna. Nažalost, situacija je zaista neizvjesna, klubovi postižu odlične rezultate, a novaca je manje pa se i s tim moramo svi zajedno znati nositi. Tekuću godinu obilježiti će Zakon o udrugama prema kojem, s obzirom na okolnosti i rad u udrugama, udruge postaju prave firme. Kao što vidite, prema novom zakonu, možete  očekivati kontrole, ali na sreću u Županijskom uredu i Gradu se možete o svemu dobro informirati. Zdravstvena odgovornost je kao što vidimo također velika i sve će to dodatno povećati troškove. Moram biti svjesni da ništa neće biti tako jednostavno. Predsjednik Pavlus se dotakao pitanja profesionalnog tajnika, jer kao što znamo Športska zajednica još uvijek radi na volonterskom principu. Ovom prilikom se svima zahvaljujem na trudu, ali čim se stvore uvjeti, morati ćemo profesionalizirati tajnika. Tu se svakako radi o osobi koja bi trebala svakodnevno misliti i razmišljati o sportu. Zahvaljujem se svima i čestitam na onom što postižete. Problemi postoje, i to je neizbježno, ali kao i do sada, pokazali smo da se s njima znamo nositi.“– zaključio je gradonačelnik Krešimir Žagar.      

sporstak1a

Okupljenim članovima skupštine obratio se i Hrvoje Šimić, koji je pozdravio sve prisutne u ime Gradskog vijeća i predsjednika Gradskog vijeća Josipa Miletića, koji je spriječen dolaskom na skupštinu: „Posebna zahvala predsjedniku Športske zajednice, Izvršnom  i Nadzornom odboru, kao i svim članicama na postignutim rezultatima. Činjenica je da će najveći problem biti suočenje sa realnošću, a ta realnost će zajednici sigurno donijeti probleme. Moramo pomoći jedni drugima jer je trenutna situacija jednaka u cijeloj Hrvatskoj. Inače, moram reći kako su rezultati, s obzirom na uvjete, odlični. Hvala svima, bilo je lijepih, ali i tužnih trenutaka. Budućnost nam je da čekamo bolje razdoblje, kada se stvore uvjeti u cijeloj državi. Znam da je osoba profesionalnog tajnika, koja može biti educirana i od razvojne agencije, višegodišnja težnja predsjednika. Isto tako, sportska ambulanta, zahvaljujući predsjedniku i nekolicini entuzijasta je vrlo dobro opremljena i ima sposoban kadar. Našli smo čovjeka i nadam se da će konačno i to oživjeti. To će biti rješenje za preglede svih naših sportaša. Očekujem da taj dio brzo riješimo, a svima vama želim rezultate barem kao protekle godine.“ – rekao je dopredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Šimić.

sporstak4a

 

Pročitajte još