Šahistice iz Velimirovca osigurale mjesto prvoligaša

Velimirovac će i sljedeće godine imati status sportskog prvoligaša, zahvaljujući igračicama šahovskog kluba “Radnik” Velimirovac. Velimirovačke šahistice, još prije dvije godine svojom su igrom zaslužile mjesto u prvoj ligi, no zbog koronavirusa natjecanje prošle godine nije održano. Sukladno tome, ovo je bio premijerni nastup šahistica.

Zauzele izvrsno 6. mjesto

U Malom Lošinju je od 24.rujna – 03.listopada 2021.godine odigrano  najjače prvenstvo Republike Hrvatske u šahu. Igrana je I. liga seniora, I. liga seniorki i I. B liga seniora. Na I. Hrvatskoj šahovskoj ligi za žene nastupio je po prvi puta i ŠK Radnik Velimirovac. Ženska ekipa ŠK Radnik-a stekla je pravo igranja u I. ligi 2019. godine kada su u Osijeku kroz kvalifikacije ušle u I. žensku ligu. Prošle, 2020.godine lige su zbog pandemje odgođene.

Prvu Hrvatsku šahovsku ligu za žene igralo je 10 klubova. Za Radnik su nastupile  po pločama:

                         1. ploča     PETRA  KEJŽAR

                         2. ploča     NEOMI  GRGIĆ

                         3. ploča     PAULA  OCELIĆ

                         4. ploča     MIA  DUNDOVIĆ

    Voditelj ekipe bio je tajnik i trener u ŠK Radnik Velimirovac Adam Tomaić. Ekipa je nastupila u nešto oslabljenom sastavu jer zbog školskih obaveza nisu nastupile Kristina Lijić i Petra Vidović.

„Započeli smo igru s nešto slabijim ekipama pa smo uspjeli prve susrete odigrati neriješeno. Dobili smo dodatno samopouzdanje i shvatili  da se možemo nositi i sa svim ekipama iz I. Lige.” – rekao je Adam Tomaić. Nakon odigranih 9 kola pobijedila je ekipa ŠK Liburnija iz Rijeke, a ligu su napustile ekipe Dama i Đakovo-limont iz Đakova. ŠK Radnik osvojio je sjajno 6. mjesto.

Nositelji kvalitete

„Turnir je donio i nekoliko sjajnih stvari ŠK Radnik Velimirovac. Prvenstveno dokazali smo sami sebi da se možemo nositi i s najjačim ekipama, iako smo po rejtingu i po godinama bili najslabiji i najmlađi. Najbolje smo plasirana ekipa iz Slavonije i Baranje i time smo postali nositelj kvalitete za ženski šah u našoj županiji i regiji. Neke od igračica, posebno prve dvije, odigrale su sjajan turnir.” – dodao je trener.

Petra Kejžar na prvoj ploči nije poražena i osvojila je 7 bodova iz 9 partija. Pet partija je pobijedila i četiri odigrala neriješeno. Remizirala je s jedinom hrvatskom velemajstoricom Mirjanom Medić kao i s ovogodišnjom seniorskom prvakinjom Hrvatske Enom Cvitan. S takvom vrhunskom igrom popravila je svoj međunarodni rejting i osvojila je titulu WFM(ženski majstor fide). Povrh toga osvojila je i 2. bal za WIM (ženski međunarodni majstor).Time je ŠK Radnik Velimirovac dobio prvu igračicu sa međunarodnom titulom.

Pročitajte još