Održana redovna godišnja izvještajna Skupština Udruženja obrtnika Našice

 

U Gradskoj vijećnici Grada Našica jučer, 24. 5. 2024. godine, održana je redovna godišnja izvještajna Skupština Udruženja obrtnika Našice na kojoj su sva izvješća usvojena jednoglasno. Na početku Skupštine sve okupljene je pozdravio njen predsjednik Danijel Pintarić koji je podnio izvješće o radu te je izrazio zadovoljstvo povećanjem broja obrtnika. Jelena Điri, predsjednica Nadzornog odbora podnijela je izvješće o radu ovog odbora u proteklom razdoblju, dok je Tanja Katarinček, tajnica podnijela izvješće o godišnjem obračunu financijskog plana za 2023. godinu.

Sve okupljene pozdravili su i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog odbora Našice Darko Cerovski, ujedno član Udruženja obrtnika, i dopredsjednik Marijan Tepeš, predsjednik Područne obrtničke komore Osječko – baranjske županije Stjepan Birović kao i predsjednici udruženja obrtnika iz Osijeka, Đakova, Valpova, Donjeg Miholjca i Baranje.

Izvrsna suradnja Grada i Udruženja

Predsjednika Udruženja obrtnika Našice Danijel Pintarić zahvalio se gradonačelniku na potpori kao i svojim članovima na sudjelovanju u radu Udruženja.

„Radili smo sukladno našem statutu, nastojeći zadržati financijsku stabilnost udruženja uz sve usluge koje smo pružali. Moram istaknuti kako je dobro što će svi obrtnici konačno biti u Informacijskom sustavu AIDA. Zbog Zakona o GDPR-u nismo mogli doći do svih podataka, ali sada će svi naši obrtnici biti informirani o svemu što radimo i što smo radili. Upravni odbor je podržao mnoge aktivnosti udruženja, uključujući i one s većim financijskim izdacima koje smo smatrali opravdanima, što nas je dovelo do malog minusa prošle godine, ali imamo dovoljno akumuliranih sredstava. Od ulaganja bih izdvojio radove na našem objektu kojim smo proširili salu kao i njegovu infrastrukturu. Zadovoljan sam prošlom godinom zbog povećanog broja obrtnika i sve većeg broja upita za dobrovoljno članstvo zbog benefita koje nudimo, kao i komorski sustav Hrvatske obrtničke komore.”

Također, tajnica Katarinček je objasnila troškove nastale u prošlom razdoblju. „Vezano za godišnji obračun financijskog plana za 2003. godinu ostvareni su prihodi u iznosu od 42 290 eura, a rashodi su nam nešto malo veći – oni su ostvareni u iznosu od 44 993 eura. Ova rashodovna strana bila je opterećena troškovima koje smo mi, kao Udruženje, smatrali opravdanima, odnosno naša tijela koja su donijela odluke. Ovaj minus koji je nastao u iznosu od 2703 eura odnosi se na sufinanciranje odlazaka naših obrtnika na specijalizirane sajmove. također smo u 2023. godini organizirali i Obrtničke sportske igre te smo sufinancirali dječje darove za djecu naših obrtnika i njihovih zaposlenika u 50 postotnom iznosu.”

Kontinuirani porast broja obrta na našičkom području

Sve okupljene pozdravio je i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je istaknuo dobru suradnju s ovim Udruženjem poručivši kako Grad njeguje partnerske odnose sa svojim obrtnicima.

„Zanimljivi su konkretni podaci koji pokazuju da je u 2022. godini u našičkom kraju, uključujući okolne općine, bilo ukupno 549 obrta, od čega 342 u gradu Našicama. U srpnju 2023. našički kraj je imao 585 obrta, a grad Našice 355. U studenom 2023. broj obrta je porastao na 598 u cijelom kraju, dok ih je u gradu bilo 362. Na današnji dan, ukupno je oko 620 obrta na cijelom području, što pokazuje kontinuirani rast njegovog broja. Večeras na skupštini je više puta rečeno da su obrtnici najžilaviji poslovni subjekt, a grad Našice kontinuirano ulaže u njih. Siguran sam da je jedan od razloga ovog rasta kontinuirano ulaganje u obrtnike kroz mjere financiranja iz proračuna i gradskih sredstava, kao i kontinuirano ulaganje u industrijsku zonu. Također je važno istaknuti da smo prije tri godine zacrtali cilj da u Industrijskoj zoni izgradimo Centar industrijske zone ili Poduzetnički inkubator, koji je sada u završnoj fazi i bit će dovršen u sljedećih nekoliko mjeseci. To je početna pozicija za naše mlade obrtnike, gdje im se omogućava besplatan prostor i vrijeme za stjecanje prihoda i radnih vještina, kako bi kasnije mogli nastaviti samostalno raditi. Ovi novi podaci ulijevaju optimizam u naš kraj i grad, a prema riječima predsjednika Županijske obrtničke komore, porast broja obrtnika je vidljiv i na razini županije. Siguran sam da smo na dobrom putu i da idemo u smjeru porasta ne samo broja obrtnika, nego i stanovništva na našem području.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Predsjednik Područne obrtničke komore Osječko – baranjske županije, Stjepan Birović, istaknuo je kako Udruženje obrtnika Našice kontinuirano napreduje i pruža sve bolju podršku obrtnicima. U suradnji s lokalnim vlastima, Udruženje aktivno djeluje na području općina koje pokriva, pružajući potrebne usluge i podršku obrtnicima. Trenutno u županiji djeluje oko 6300 obrtnika, što znači da je zaposleno između 15 do 18 tisuća ljudi. Županijska obrtnička komora također pruža podršku udruženjima i samim obrtnicima. Osim toga, komora se bavi organizacijom majstorskih ispita i ispita stručne osposobljenosti te redovito provodi ove postupke u skladu s rokovima. Značajno je da se broj završenih obrtnika kontinuirano povećava, što ukazuje na rast i razvoj obrtništva u Osječko – baranjskoj županiji, zaključuje Birović.

Pročitajte još