Tradicionalna manifestacija Papučki jaglaci

Tradicionalna planinarska manifestacija Papučki jaglaci, ove godine je okupila veliki broj planinara iz svih krajeva Hrvatske, čak njih preko 3000. Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega već četvrtu godinu za redom je organiziralo planinarsku školu za početnike svih uzrasta.

Najveća planinarska manifestacija na području cijele RH

Hodalo se ukupno 12km od Šumarskog fakulteta u Dubokoj, do Jankovca i natrag, budući da je vrijeme izvrsno poslužilo, polaznici su tijekom dana prošli kroz razne vježbe hodanja po planinama, izrade bivka, opasnosti u planinama, orijentacije, korištenja opreme te planinarske etike. Na ovogodišnjim četrdesetim Papučkim jaglacima sudjelovali su planinari PD-a Krndija Našice, a svi sudionici imali su na izbor pet vrsta staza, prema kojoj su mogli odabrati upravo onu koja najviše odgovara njihovoj fizičkoj spremnosti. Uz organizatora HPD Sokolovac, u manifestaciju su bili uključeni i TZ Zlatni Papuk i Park prirode Papuk, uz pokroviteljstvo Požeško – slavonske županije, Općine Velika, Udruge Slavonski planinari i Grada Požege, a sve aktivnosti pomno su pratili pripadnici HGSS-a.

Ova rekreativno – turistička manifestacija zamišljena je kao prvi proljetni izlet planinara Slavonije, a danas je izrasla u najveću planinarsku manifestaciju na području cijele Republike Hrvatske.

Foto: PD “Krndija” Našice

Pročitajte još