Održana konferencija Projekta „Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”- faza II

U Gradskoj vijećnici Grada Našica održana je konferencija Projekta „Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”- faza II.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMENositelj projekta u trajanju od 18 mjeseci je grad Našice uz glavne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Našice, a izradila ga je Našička razvojna agencija NARA. Projekt vrijedan preko 5 milijuna kuna u 100 % iznosu financiran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Na području grada Našica omogućena su nova zapošljavanja pripadnicima ciljane skupine, odnosno, teže zapošljivim ženama. U projekt je uključeno 336 krajnjih korisnika za koje se skrbi 56 zaposlenih žena.

Na početku konferencije, ispred Gradske uprave sve nazočne je pozdravila Manuela Pintarić, a kratku prezentaciju o projektu održao je voditelj projekta Davor Pavlović. Konferenciji su nazočili predstavnici partnera na ovom projektu, Kristina Grubač iz Centra za socijalnu skrb Našice, Vesna Dudjak iz Zavoda za zapošljavanje – regionalni ured Osijek, ispostava Našice, pročelnik Gradske uprave za proračun i financije Franjo Vladika te djelatnice Našičke razvojne agencije.

Vrijednost projekta više od 5 milijuna kuna

Administratorica na projektu Lucija Knežević rekla je kako je cilj projekta osnažiti i unaprijediti radne potencijale pripadnica ciljane skupine, odnosno, teže zapošljivih žena.

„Nositelj ovog projekta je Grad Našice u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb, a njegova je vrijednost nešto više od 5 milijuna kuna. Jedan od ciljeva projekta „Zaželi” je osnažiti i unaprijediti radne potencijale pripadnica ciljane skupine, odnosno, teže zapošljivih žena. One obilaze krajnje korisnike od ponedjeljka do petka, a glavni je cilj ovog projekta smanjiti socijalne nejednakosti. ” – rekla je Lucija Knežević.

Povećan broj zaposlenica i krajnjih korisnika

Voditelj projekta Davor Pavlović istaknuo je kako se drugom fazom projekta povećao broj zaposlenica i broj krajnjih korisnika.

„Jako smo zadovoljni provedbom projekta pošto imamo veće iskustvo iz njegove prve faze. Velik dio žena je ostao raditi u drugoj fazi projekta, a povećali smo broj zaposlenica pošto se povećao i broj krajnjih korisnika – sada 56 žena skrbi o njih 336. Uskoro kreće i osposobljavanje 40 žena, njih 18 se prijavilo za gerontodomaćicu, a 22 za zanimanje cvjećar/aranžer što će danas – sutra pomoći tim ženama da postanu konkurentnije na tržištu rada. Prije svega, ovim projektom smo ženama omogućili posao, ženama koje su, nažalost, teže zapošljive, a tu je i socijalni segment, zaposlenice na projektu se jako zbliže sa svojim korisnicima i tu se rađaju cjeloživotna prijateljstva.” – izjavio je Davor Pavlović i pritom naglasio kako su krajnji korisnici iznimno zadovoljni te da je glavni cilj projekta ostvaren.

Jako lijepo životno i radno iskustvo

Zaposlenice kroz projekt pomažu u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavaju čistoću domova te pomažu u socijalnoj integraciji kroz razgovore i druženja s krajnjim korisnicima.

Na projektu je zaposlena gospođa Verica Lalić iz Male Londžice kojoj je rad na projektu donio mnoga nova prijateljstva s krajnjim korisnicima.

„Ovaj posao za mene znači jako puno, prije svega, dugi niz godina sam bila nezaposlena i pomoću njega sam se uspjela zaposliti, a on mi je donio i mnoga nova prijateljstva s korisnicima ovog vrijednog projekta. Napomenula bih da sam na projektu radila i u prošloj fazi i ovo je jedno jako lijepo životno i radno iskustvo. Aktivnosti koje sam i koje provodim s korisnicima su individualne, uz svakodnevne usluge poput čišćenja, spremanja, kuhanja i ostalog, s nekima korisnicima idem u šetnju, dok je nekima najpotrebniji razgovor koji toj osobi, a i meni znači vrlo mnogo .” – izjavila je Verica Lalić.

Zaposlenica Ida Šimunović istaknula je kako je stekla predivna iskustva radom na projektu, a pomogao joj je puno i s financijske strane.

„Na ovom projektu sam već drugi put, brinem se o tri bake i tri djeda. Oni su već u poodmaklim godinama, ali s njima se stvarno dobro slažem – kod njih radim sve što od mene traže, posao ne biram. Naglasila bih da nosim predivna iskustva s ovog projekta jer se radi o starim ljudima koji su željni razgovora i jako smo se sprijateljili. Nakon što je prošli projekt završio ja sam se nastavila brinuti o mojim korisnicima bez obzira na to što nismo znali hoće li se on nastaviti, jednostavno ih nisam mogla ostaviti. Također, projekt „Zaželi” mi je puno pomogao i s financijske strane.” – rekla je Ida Šimunović.

Također je i zaposlenica Ljiljana Ljubas iz Londžice istaknula veliko zadovoljstvo provedbom projekta.

„Ja sam, također, već drugi put zaposlena na ovom projektu, a od svakodnevnih aktivnosti odlazim u nabavku namirnica, odlaska kod liječnika, spremanja i čišćenja kuće, sve što moj korisnik zahtjeva, ali naglasak je na druženju. Projektom „Zaželi” svi smo puno toga dobili, od posla preko brige za korisnike te, prije svega, jedno veliko prijateljstvo. Jako sam zadovoljna provedbom projekta i nadam se da će takvog i sličnih projekata biti u budućnosti.” – rekla je, između ostalog, Ljiljana Ljubas.

Pročitajte još

Učitavanje...