Održana godišnja izvještajna Skupština DVD-a Našice – Marijan Gajski primio posebno priznanje za hrabrost i požrtvovnost

U subotu, 6. 4. 2024. godine održana je godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice. Skupštini, koja je održana u službenim prostorijama, su nazočili članovi DVD-a Našice, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske Zoran Pakšec, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić i predsjednik Gastronomske udruge Našice Vedran Borjan.

Zapovjednik Robert Hren je otvorio Skupštinu te podnio financijski izvještaj, izvještaj o radu u 2023. godini kao i plan rada za naredno razdoblje.

„Ova, sada već 136. Skupština predstavlja važan trenutak za naše društvo. Protekla godina bila je obilježena raznovrsnim aktivnostima i izazovima – organizirali smo tradicionalni Kup Grada Našica za djecu i mladež te Memorijalni kup „Matković – Ivić” na kojem su sudjelovale 22 seniorske ekipe i 19 dječjih. Posebno bismo istaknuli našu suradnju s Gastronomskom udrugom Našice u organizaciji Našičke fešte, kao i brojne aktivnosti s drugim udrugama. Nažalost, suočili smo se i s teškom situacijom kada je naš dopredsjednik, Marijan Gajski, teško stradao tijekom jedne intervencije. Danas mu s ponosom uručujemo zahvalnicu za hrabrost i požrtvovnost jer je Marijan dugogodišnji član našeg društva i istaknuti vatrogasac. Tijekom protekle godine, aktivno smo sudjelovali u osiguranju različitih događaja i manifestacija, poput čuvanja Isusovog groba za Uskrs, osiguranja utakmica Rukometnog kluba NEXE te organizacije Viteške priče u suradnji s Turističkom zajednicom. Naša je uloga u tim aktivnostima bila ključna za sigurnost građana i događaja. U sklopu preventivnih mjera predžetvenog i žetvenog razdoblja, odradili smo 85 dežurstava s po dva vatrogasca, utrošivši preko 2000 sati u ta dežurstva. Kao novi zapovjednik, ponosan sam na angažman našeg društva u zajednici, a posebno smo se fokusirali na angažman s djecom i mladima.

Prošle godine smo uspjeli privući dvadesetak djece koji su sudjelovali na natjecanjima i postigli zavidne rezultate, što me iznimno veseli. Također, ponosan sam što smo nakon više od deset godina ponovno uspjeli formirati žensku ekipu koja je ostvarila zapažen uspjeh. Naša ekipa seniora također je nastavila s odličnim rezultatima – na svim su natjecanjima u samom vrhu. Tijekom protekle godine posvetili smo se i održavanju našeg vatrogasnog doma, provodeći brojne radove kako bismo osigurali sigurno i funkcionalno okruženje za naše članove. Posebno bih želio istaknuti izgradnju nadstrešnice u suradnji s tvrtkom Nexe d.d. i gospodinom Tomislavom Šimićem, za što im se ovim putem zahvaljujem. Od planova za naredno razdoblje bih izdvojio privlačenje djece i mladeži u naše redove jer su oni naša budućnost. Također, planiramo blago povećati članstvo i nastaviti s radom na protupožarnoj preventivi, jer je sigurnost naše zajednice od iznimne važnosti. Osim toga, planiramo aktivno sudjelovati na vatrogasnim natjecanjima i nastaviti s druženjem i suradnjom s drugim vatrogasnim društvima. Želimo podržati njihove proslave i skupštine te proširiti našu suradnju na još višu razinu. Što se tiče ekskluzivnih planova, mogu vam otkriti da razmatramo mogućnost bratimljenja s još jednim vatrogasnim društvom, a detalje o tome ćemo podijeliti kada za to dođe vrijeme. I na kraju bih rekao kako sam ponosan na angažman i predanost svih članova našeg društva koji svojim radom čine važan dio lokalne zajednice. Nastavit ćemo surađivati s drugim udrugama i institucijama kako bismo unaprijedili sigurnost i kvalitetu života u našem gradu.” – zaključio je zapovjednik Hren zahvalivši se svima koji su doprinijeli uspješnom radu DVD-a Našice tijekom protekle godine.

Gradonačelnik Kašuba posebno se zahvalio teško stradalom vatrogascu Marijanu Gajskom Dudyju

Nakon službenog dijela Skupština se nastavila u Društvenom domu u Zoljanu gdje je održana svečana dodjela spomenica za 10, 40 i 50 godina članstva te uvjerenja i zahvalnice koje su uručili predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zoran Pakšec i zapovjednik DVD-a Našice Robert Hren. Tako je spomenicu za 50 godina članstva dobio Ilija Gavić dok su za 40 godina članstva spomenicu dobili Zdravko Babić, Petar Jukica i Zoran Vujnović. Posebno priznanje za hrabrost i požrtvovnost te vatrogasnu statuu za sudjelovanje na gašenju požara „Drava International” zasluženo je dobio Marijan Gajski – Dudy koji se zahvalio na dodijeljenom priznanju kao i na podršci koju je primio nakon ozljede. Marijan je istaknuo važnost potpore koju je dobio od Grada, Županije, svog vatrogasnog društva te svih vatrogasaca koji su mu pružili podršku u teškim trenucima.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pozdravio je sve prisutne te je izrazio iskrene čestitke svim članovima na predanom radu i trudu, a posebno se zahvalio teško stradalom vatrogascu Marijanu Gajskom.

„Želim iskoristiti priliku u ime Grada Našica i zahvaliti se vatrogascima prije svega na njihovom predanom radu i korektnom odnosu s Gradom, što doprinosi osjećaju sigurnosti naših građana, kako onih u Gradu Našicama tako i u Osječko – baranjskoj županiji. Protekle godine smo svjedočili njihovom angažmanu na mnogim područjima, a posebno bih istaknuo njihovu hrabrost i predanost tijekom velikog požara u Osijeku. Večeras smo imali čast pozdraviti Marijana Gajskog koji je pokazao iznimnu hrabrost i požrtvovnost, a njegov doprinos našoj zajednici je neizmjerno važan jer je svoje zdravlje stavio na kocku kako bi nas zaštitio.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Snažna podrška Vatrogasne zajednice Našice

Predsjednik Gašić je pohvalio rad društva kao i nastavak pune podrške našičkim vatrogascima.

„Želim izraziti iskrenu zahvalnost DVD-u Našice za sve što čine za našu vatrogasnu zajednicu. Današnja skupština označava završetak jedne uspješne godine, ali isto tako i početak novih izazova koji nas očekuju. Kroz izvješća smo vidjeli koliko su naporno radili u proteklom periodu – s više od trideset radnih akcija, njihov angažman je bio izuzetno visok. Posebno me raduje što su uložili napore u obnovu svojih prostorija te što su uspjeli reaktivirati rad s djecom i osnovati žensku ekipu. Naš cilj je smanjiti broj požara kroz preventivne mjere i edukaciju te poticati druženje i suradnju unutar zajednice. Također, želim istaknuti da iako DVD Našice nije imao mnogo intervencija prošle godine, bili su izuzetno angažirani u velikoj intervenciji u Osijeku, gdje je naš član Marijan Gajski, nažalost, pretrpio teške ozljede. Drago mi je što danas svi možemo vidjeti da se oporavak odvija u pozitivnom smjeru. Iskreno mu želim brz oporavak i nadam se da će se uskoro vratiti svojim kolegama vatrogascima i nastaviti s vatrogasnim aktivnostima. Moram istaknuti izvrstan odnos Grada Našica prema nama vatrogascima. Grad nam pruža sve što je potrebno i kroz razgovore s gradonačelnikom uvijek smo pronašli rješenja koja su u korist vatrogasne zajednice. Grad je uvijek na raspolaganju i spreman pomoći što posebno cijenimo i za što se želim zahvaliti u ime svih vatrogasaca na području Vatrogasne zajednice Našice.” – rekao je zapovjednik Gašić. A galeriju fotografija možete pronaći ovdje.

Foto: A. Koš

Pročitajte još