Održana druga sjednica kolegija župana Hrvatske zajednice županija – Prioritet je uspostava kvalitetnog javnog linijskog prijevoza putnika

Kolegij župana održan je jučer, 16. rujna u Zagrebu, a teme u fokusu bile su javno linijski prijevoz putnika, promjene koje donosi novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME„Krajem srpnja je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura.“ – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. puno novina. Osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Hrvatska zajednica županija nastavlja usku suradnju s resornim ministarstvima

Govoreći o organizaciji javnog linijskog prijevoza, s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raspravljalo se o mogućnostima proširenja Radne skupine za javnu uslugu kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama. Također, prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javno – linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika. Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

Kolegiju je nazočio i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić koji je naglasio da je za rješenje pitanja jedinica lokalne samouprave nužna suradnja s Vladom RH.

„Na današnjoj smo sjednici otvorili niz važnih pitanja iz područja javnog prijevoza, rada obrtničkih komora, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja koje će pridonijeti uravnoteženju prava, financiranju obveza i kvaliteti rada regionalne samouprave u suradnji s Vladom RH.” – kazao je Miletić.

Hrvatska zajednica županija nastavlja usku suradnju s resornim ministarstvima u ispunjenju ciljeva sukladnih potrebama s „terena“.

Pročitajte još

Učitavanje...