Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

 

U prostorima Gradske uprave jučer je održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica koja je pred vijećnike stavila 15 točaka dnevnog reda. Sjednica je otvorena minutom šutnje u sjećanje na nedavno preminulog dogradonačelnika Grada Našica i saborskog zastupnika Hrvoja Šimića. 16. sjednici je prisustvovala većina vijećnika, kao i saborska zastupnica Vesna Vučemilović, županijski vijećnik Vanja Prošić, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji.

I 16. sjednica je započela aktualnim satom kojeg je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, a prvo je pitanje postavila vijećnica Branka Baksa (HDZ). Nju je zanimalo kada započinje izgradnja Centra za starije osobe, odnosno njegov završetak kao i cijena smještaja. Gradonačelnik Krešimir Kašuba, nakon što je pozdravio sve okupljene, izjavio je kako će gradnja krenuti tijekom proljeća 2024. godine, dovršetak je predviđen za 2026. godinu dok će se cijena smještaja znati pri kraju dovršetka projekta.

Vijećnik Bruno Wolf (SDP – HNS – HSS) naglasio je potrebu proširenja zaobilaznice radi povećane frekvencije prometa, a ukazao je i na problem oštećenja kolnika u sporednim ulicama na koje se preusmjerava promet zbog kontinuiranih radova u glavnim ulicama. Naime, prema riječima vijećnika Wolfa navedeni kolnici ostaju oštećeni te i dalje ostaje potreba za njihovim saniranjem.

Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako je svjestan problema zaobilaznice, ali sve ceste na području Grada Našice se izgrađuju prema rasporedu – uskoro bi trebala krenuti izgradnja ceste u dijelu Zoljana, odnosno Štukinom Brdu koja je ostala jedina neasfaltirana, uz onu u Granicama na kojoj se postupno radi. Također je istaknuo kako se uskoro kreće u rješavanje problematike raskrižja kod Color Emajla i Lidla gdje bi se trebao izgraditi kružni tok koji bi povećao sigurnost prometa. Nadalje, kolnici se saniraju prema programu redovnog održavanja prometnica i one se pokušavaju čim prije sanirati. Također, gradonačelnik Kašuba je istaknuo kako kreće potpuna rekonstrukcija Gajeve i Sportske ulice, a u planu je i rekonstrukcija Gajića.

Vijećnica Vanja Horvat (SDP – HNS – HSS) ukazala je na problem novopostavljenog prometnog ogledala na raskrižju Rohrove i Radićeve ulice – za uključivanje u promet iz Rohrove, zbog nepreglednosti, potrebno je izići na pješački prijelaz kao i na biciklističku stazu stoga je potrebno postaviti još jedno. Gradonačelnik je odgovorio kako će se taj problem riješiti postavljanjem još jednog prometnog ogledala.

Vijećnik Samir Haj Barakat (SDP – HNS – HSS) je iskoristio aktualni sat kako bi podsjetio da je Vlada RH u mjesecu rujnu ove godine donijela odluku za sufinanciranjem usluga dječjih vrtića na području cijele Hrvatske, a koje je krenulo ovaj mjesec. Zanimalo ga je hoće li ta odluka utjecati na cijenu vrtićkog boravka, to jest hoće li ona pojeftiniti. Također je zatražio pisani odgovor o broju turista koji su posjetili Našice u prošloj godini pošto su se izdavanja za turizam povećala u odnosu na 2020. godinu. Gradonačelnik Kašuba je izjavio kako će vladina sredstva u iznosu od 350 000 eura biti utrošena u same vrtiće. Naime, u zadnje dvije godine povećan je broj djece koji imaju potrebu vrtićke skrbi stoga je Grad odlučio iznajmiti dodatne prostore kako bi ta djeca dobila adekvatni smještaj sve dok se ne izgradi novi vrtić čija gradnja kreće uskoro.

Vijećnik Zvonko Ibriks (Nezavisni) se osvrnuo na problematiku koševa za smeće u Ulici bana Jelačića i kralja Zvonimira. Također ga je zanimalo tko kontrolira kvalitetu zraka, odnosno postotak zagađenja na našičkom području. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalena Vidaković Gelenčir odgovorila je vijećniku Ibriksu kako zatražena ponuda za nabavu koševa za smeće i oni će ubrzo biti postavljeni. Na drugo pitanje vezano za kvalitetu zraka na ovom području gradonačelnik je odgovorio kako često dobiva upite vezane za zagađenje i u proteklih godinu dana inspekcija je izašla na teren te nije utvrdila odstupanja od dozvoljenih. Također, jedna mjerna stanica se nalazi u Zoljanu koja svakodnevno kontrolira kvalitetu zraka, a grad će iduće godine postaviti još jednu jer zdravlje nema cijenu.

Nakon aktualnog sata krenuo je rad po izglasanom Dnevnom redu koji je sadržavao 15 točaka:

 1. Usvajanje Zapisnika s 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica održane 14. kolovoza 2023. godine
 2. Izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Našice za 2022. godinu
 3. Izvješće o realizaciji Godišnjeg plana i programa odgojno – obrazovnog rada za pedagošku 2022./2023. godinu Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice
 4. Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Našica za razdoblje I. do VI. mjesec 2023. godine
 5. Prijedlog Odluke o lokalnim porezima Grada Našica
 6. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Našičkom parku d.o.o. za zaduživanje za nabavu komunalnog vozila u 2023. godini
 7. Prijedlog Odluke o izmjenama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Našica
 8. Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Našica
 9. Prijedlog Rješenja o imenovanju ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice
 10. Prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi
 11. Prijedlog Odluke o ukidanju svojstva javnog dobra u općoj uporabi u k.o. Našice
 12. Prijedlog Odluke o vrijednosti boda komunalne naknade
 13. Prijedlog Izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu
 14. Prijedlog Odluke o visini naknade za prijenos prava vlasništva na nekretnini u k.o. Našice, odricanju od potraživanja od komunalnog doprinosa i bespovratnom financiranju troškova priključenja na komunalnu infrastrukturu za izgradnju stambene zgrade po Programu društveno poticane stanogradnje
 15. Izvješće o radu Gradonačelnika Grada Našica za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine,

a većina ih je prihvaćena jednoglasno.

Također, vijećnik Zvonko Ibriks je pohvalio rad Javne vatrogasne postrojbe Našice tijekom nedavnog požara u Osijeku koji je ostavio velike posljedice, a tijekom kojeg je stradao i pripadnik ove postrojbe. Zapovjednik Danijel Matković se zahvalio vijećniku Ibriksu te je napomenuo kako se ozlijeđeni vatrogasac dobro oporavlja. 9. točka je usvojena jednoglasno i time je ravnateljica Gradskog muzeja Našice Silvija Lučevnjak dobila još jedan mandat što su vijećnici pozdravili velikim pljeskom.

Nakon Sjednice osvrt je dao predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar istaknuvši kako je i ovaj put zadovoljan konstruktivnom raspravom. „Ova je sjednica bila posebna iz više razloga – nju smo započeli tužnim činom, a to je minuta šutnje na sjećanje i zahvalnost za našeg zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Hrvoja Šimića. Prošlo je pet tjedana otkako nas je napustio i zahvalili smo mu se na neki način za sve što je učinio za naš grad i za našu domovinu. Sama sjednica je imala 15 točaka što ne zvuči puno, a znali smo imati i 40-ak točaka dnevnog reda. Tako smo nakon aktualnog sata usvojili Izvješće o izvršenju Proračuna za prvo polugodište ove godine te Izvješće gradonačelnika za prvih šest mjeseci i koje će utjecati na izvršenje konačnog proračuna. Rasprava koja je bila dosta konstruktivna kao i odgovori koje su vijećnici dobivali. Komunalnom poduzeću dana je suglasnost za nabavku novoga vozila za odvoz smeća koje će pospješiti dio komunalne infrastrukture i standarda u gradu. I jedan je svečani trenutak koji obilježio ovu sjednicu. Naime, donijeli smo rješenje o imenovanju ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice, na čelo ove važne institucije ponovno je postavljena Silvija Lučevnjak i ova je odluka pobrala topli pljesak svih vijećnika.” – izjavio je predsjednik Žagar.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u svojoj se izjavi osvrnuo na aktualni sat koji je donio zanimljiva pitanja gradskih vijećnika. „Prvo pitanje bilo je vezano uz izgradnju Centra za starije i nemoćne, a njegov dovršetak je predviđen za 2026. godinu. On će pružati usluga boravka – poludnevnog i cjelodnevnog, skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja, usluge psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške te integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini. Taj projekt izgradnje predstavlja primjer uspješnog partnerstva između lokalne, županijske i državne vlasti i njime dobivamo visoku kvalitetu brige za naše najstarije.

Jedno od pitanja bilo je vezano za dječje vrtiće, odnosno njihovo sufinanciranje. Grad Našice se brine i za najmlađe žitelje koji su najranjivija skupina stanovništva. Dobili smo sredstva iz EU kojima će se financirati izgradnja dječjeg vrtića i njime ćemo ostvariti smještaj šest novih skupina, u kapacitetu od stotinjak djece.

Pitanja su bila vezana i za prometnice koje izravno utječu na sigurnost, ali i na kvalitetu u našem gradu, a vezana su za aglomeraciju u sklopu kojih je izvršen zavidan broj radova. Pitanje se odnosilo na saniranje kolnika koji su oštećeni prilikom gorespomenutih radova, a oni moraju biti obnovljeni do kraja projekta aglomeracije čiji je kraj predviđen za zadnji dan ove godine. Naravno, svi mi bismo htjeli da to ide puno brže, ali radovi se odvijaju unaprijed dogovorenim tempom koji i Grad nema instrumente za požurivanje.

Neke vijećnike je zanimalo što radimo po nadzoru kvalitete zraka na našičkom području. Mjerna stanica se nalazi u Zoljanu i ona konstantno mjeri njenu kvalitetu, to jest postotak onečišćenja, a za rezultate mjerenja je nadležan Državni hidrometeorološki zavod. Dosadašnja mjerenja koje smo imali ukazuju da nema onečišćenja u Našicama, a mi smo donijeli odluku, na zahtjev naših građana postaviti tijekom iduće godine još jednu stanicu. I na kraju se moram zahvaliti svim vijećnicima na korektnom radu kao i na osluškivanju te rješavanju problema naših žitelja.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba.

Pročitajte još