Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U prostorima Gradske uprave jučer je održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica koja je pred vijećnike stavila nešto manje točaka dnevnog reda nego obično – njih 5. Sjednici je prisustvovalo većina vijećnika, kao i županijski vijećnik Vanja Prošić, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji. Aktualni sat s kojim započinje sjednica i ovaj je put opravdao svoj naziv.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, a vijećnik Zvonko Ibriks (Nezavisni) prvi se obratio okupljenima s dva pitanja. Prvo se odnosilo na razlog sazivanja sjednice, a drugo je bilo vezano za primitak materijala aktualne sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Krešimir Kašuba, nakon što je pozdravio sve okupljene, na prvo pitanje je odgovorio kako se 3. točka (Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Našica) jučerašnje sjednice morala riješiti do kraja ovog mjeseca dok se za drugo pitanje vijećnik može obratiti tehničkoj službi Grada Našica.

Vijećnik Miroslav Umiljanović (HDZ) postavio je pitanje vezano za prigradsko naselje Martin, odnosno za izgradnju nogostupa. Gradonačelnik Kašuba odgovorio je da se ova investicija rješava u suradnji s Hrvatskim cestama i trenutno se nalazi u fazi izrade projektne dokumentacije. Gradonačelnik je rekao kako će nogostup ići od Martina do Donje Motičine – lijevu stranu će graditi Hrvatske ceste, a desnu Grad Našice koji će osigurati sredstva u idućem proračunskom razdoblju.

Vijećnica Anita Stanić Plemeniti (SDP – HNS – HSS) ukazala je na problem suhih stabala na groblju u Zoljanu kao i u pojedinim dijelovima Našica koji predstavljaju moguću opasnost za sve sugrađane. Također,  vijećnicu Stanić Plemeniti je zanimalo kada će mrtvačnica u Zoljanu biti u funkciji kao i pripadajuće parkiralište. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio da su radovi na mrtvačnici dovršeni i provjerit će datum njenog otvaranja, a parkiralište i prilaz će se riješiti tijekom iduće godine. Nadalje, Grad aktivno radi na uklanjanju kritičnih stabala na našičkom području, ali je to financijski zahtjevan i mukotrpan postupak stoga se on odvija prema prioritetima, izjavio je Kašuba napomenuvši kako je krenulo rušenje suhih stabala na zoljanačkom groblju.

Vijećnica Vanja Horvat (SDP – HNS – HSS) postavila je dva pitanja – prvo se odnosilo na zakonitost rada vijeća, a gradonačelnik Kašuba na to je pitanje odgovorio kako se čeka rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave. Drugo pitanje vijećnice Horvat odnosilo se na saniranje Gupčeve i Reljkovićeve ulice. Gradonačelnik je izjavio kako je u postupku rješavanje projektne dokumentacije i njihova sanacija se veže uz Franjevačku ulicu. Završavaju se i radovi u Zagrebačkoj ulici dok uskoro kreće sanacija Sportske.

Vijećnik Bruno Wolf (SDP – HNS – HSS) naglasio je kako su uvjeti za rad na prošloj sjednici bili poprilično neugodni zbog visoke temperature te ga je zanimalo zašto ventilacije ne radi kako je predviđeno i da li zaposlenici u gradskoj upravi imaju sličnih problema s obzirom na ne tako davnu energetsku obnovu zgrade. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako su svjesni tog problema i on se odnosi samo na vijećnicu. Sustav, koji ima nedostataka, će se ubrzo riješiti jer se nalazi u fazi reklamacije.

Vijećnica Silva Miškulin (Nezavisna) postavila je pitanje promjene naziva ulica. Rekla je kako Cesting mijenja table naziva ulica, a kao konkretni primjer je navela izmjenu imena jedne u Markovcu Našičkom. Gradonačelnik je odgovorio kako je promijenjeno nekoliko naziva te je pozvao je vijećnicu Miškulin na razgovor jer Grad ima instrumente za rješavanje konkretnog problema.

Vijećnica Josipa Knežić (SDP – HNS – HSS) postavila je pitanje asfaltiranja dijela Tavanačke ulice. Gradonačelnik Kašuba je odgovorio kako je dokumentacija u izradi, ali problem predstavlja što cesta prelazi preko pruge te se ona mora riješiti u suradnji s Hrvatskim željeznicama u skladu s njihovom procedurom. Vijećnica Knežić postavila je i pitanje vezano za pozornice u Gradu. Našice posjeduje tri pozornice, a glavna pozornica pored Velikog dvorca će se staviti u funkciju završetkom njegove obnove, odgovorio je gradonačelnik.

Nakon aktualnog sata krenuo je rad po izglasanom Dnevnom redu koji je sadržavao 5 točaka:

  1. Usvajanje Zapisnika s 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica održane 21. srpnja 2023. godine
  2. Izvješće o radu Našičke razvojne agencije „NARA“ d.o.o. Našice za 2022. godinu
  3. Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Našica
  4. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za prodaju plinske mreže u vlasništvu trgovačkog društva Našički park d.o.o.
  5. Prijedlog Odluke o prodaji plinske mreže u vlasništvu Grada Našica,

a većina ih je prihvaćena jednoglasno.

Nakon Sjednicu osvrt je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba istaknuvši kako je i ovaj put zadovoljan konstruktivnom raspravom.

„Održali smo 15. Sjednicu Gradskog vijeća Grada Našica s dnevnim redom od pet točaka gdje možemo izdvojiti izvješće Našičke razvojne agencije. Bitne točke bile su i suglasnosti za prodaju plinske mreže u vlasništvu Našičkog parka d.o.o. i Grada Našica gdje očekujemo znatna sredstva koje ćemo namjenski utrošiti za podizanje kvalitete života naših sugrađana.

Vrlo bitan je bio aktualni sat gdje je bilo niz pitanja od kojih ću izdvojiti pitanje vijećnika Umiljanovića vezano za nogostup u prigradskom naselju Martin. Uz Hrvatske ceste i razgovor s njihovim predsjednikom gospodinom Škorićem na južnoj strani ceste treba ići biciklistička staza i nogostup. Ono je u fazi izrade projektne dokumentacije, a stava smo u Gradu da sjeverna strana krene u realizaciju gradskim sredstvima i njih ćemo osigurati u sljedećem proračunskom razdoblju, a ove godine krećemo s projektiranjem.

Također smo spomenuli i održavanje ceste u dionici od 12 kilometara sve do prigradskog naselja Gradac kroz Zoljan, a radi se o državnoj cesti i time ćemo podići sigurnost prometa. Isto tako smo naglasili i rekonstrukciju ceste Poljana, Donja Mala u sklopu projekta aglomeracije Našice, ali i natječaj koji se pri kraju godine otvara za nerazvrstane ceste. Svako ćemo se prijaviti na taj natječaj kako bismo ishodovali građevinsku dozvolu za jedinu neasfaltiranu cestu, uz Polubaše koju etapnu rješavamo. Ona se nalazi na Štukinom Brdu u dužini od 3 kilometra i radi se o zaista velikoj investiciji.

Bilo je i pitanje vezano za mrtvačnicu u Zoljanu na koju imamo još nekoliko primjedbi, a koje se otklanjaju i ona će uskoro biti u uporabi kao i pripadajuće parkiralište kojeg planiramo dovršti sljedeće godine gradskim sredstvima.

Niz pitanja u bio je vezano i za ulice u gradu gdje smo istaknuli kako idemo prioritetnim sanacijama – prema gustoći naseljenosti, ali i sigurnosti u prometu. U ovoj proračunskoj godini i to u sljedećem periodu mislimo urediti Sportsku ulicu, a nastavljamo i s radovima na Preradovićevoj kao i u Ulici Ljudevita Gaja koja je sada u visokoj fazi završenosti, a završavaju se i prilazi u Zagrebačku ulicu.

Spomenuli smo i Strossmayerovu ulicu u kojoj se, statistički, nalazi najopasnije raskršće u Našicama – ono između trgovina Color Emajl i Lidl. Ondje radimo rekonstrukciju sa sredstvima dijelom povučenih od državne razine. Također rješavamo imovinsko pravne odnose s Color Emajlom, a oni se nalaze u završnoj fazi. Dogovori su postignuti i u sljedećem periodu krećemo, uz aglomeraciju na tom dijelu, u rekonstrukciju i te ulice.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Pročitajte još