Održana 12. „Večer korbačika“ – Galerija

korbaciki jelisavac
korbaciki jelisavac

Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Osječko – baranjske županije, Grada Našica i Vijeća mjesnog odbora Jelisavac, a u organizaciji Matice slovačke Jelisavac, jučer su ispred kulturnog centra Slovaka, održani „Dani Slovaka u Jelisavcu“ kao i 12. „Večer korbačika“.  

Prije samog nastupa plesačkih i pjevačkih skupina, gosti, kojih je i ove godine bilo poprilično, su mogli kupiti tradicionalne korbačike i to kao i uvijek u dvije varijante, dimljene i nedimljene.

korbaciki jelisavac svi gosti

Uz veliki broj mještana i gostiju ovoj vrlo važnoj večeri za sve Jelisavčane prisutni su bili i veleposlanik Slovačke Juraj Priputen, saborski zastupnik Vladimir Bilek, dožupan Osječko – baranjske županije Željko Kraljičak, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Hrvoje Šimić, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vilko Hulak, predsjednik županijskog vijeća slovačke nacionalne manjine Franjo Kanđera te mnogi drugi.

Par riječi o večeri, kao i dojmovima iz Jelisavca rekao je i slovački veleposlanik Juraj Priputen.

korbaciki jelisavac veleposlanik

„Ovo je prvi puta da sam na ovoj manifestaciji, s tim da sam već prije bio u Jelisavcu, Markovcu i Našicama. Sve ove manifestacije su uistinu izvrsne i svaki puta do sada sam se odlično proveo te odlazim sa pozitivnim dojmovima. Na samom početku zahvalio sam se gradonačelniku Grada Našica Krešimiru Žagaru i dožupanu OBŽ Željku Kraljičku, jer je odnos prema Slovačkoj manjini izvrstan. Isto tako svaki puta kada sam u blizini Našica se susretnem s gradonačelnikom s kojim sam već razvio i lijepo prijateljstvo. To sve pokazuje dobar i pozitivan odnos Grada i gradonačelnika prema Slovacima kao i to da su Slovaci dobri građani Republike Hrvatske.“

Nekoliko rečenica rekao je i uvaženi gost manifestacije saborski zastupnik Vladimir Bilek.

korbaciki jelisavac zastupnik

„Mislim da svi mještani Jelisavca i građani Našica mogu biti ponosni na sve ono što se danas radi u Jelisavcu i ono što Slovaci rade. Nije to samo očuvanje jezika, tradicije i kulture Slovaka u Republici Hrvatskoj, to je stvarno dio Hrvatske kulture sa više od 100 godina. Vjerujem kako se na ovaj način i povećava ponuda i u smislu gastronomije. Razgovarali smo s velikim brojem ljudi koji nisu s našičkog područja, što znači da ovakve manifestacije doprinose i turističkoj ponudi Grada Našica. Osobno se  zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ove večeri na kojoj je svaki put sve bolja atmosfera i na koju dođe sve više gostiju. Naravno, hvala gradonačelniku na velikoj potpori te svima drugima koji pomažu. Svi oni  koji danas nisu ovdje mogu žaliti, jer su propustili prekrasne folklorne nastupe slovačke, češke i naravno hrvatske kulture.“

Par riječi o manifestaciji koja je već postala lijepa tradicija u Jelisavcu, rekao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

korbaciki jelisavac kresimir zagar

„Današnja manifestacija u Jelisavcu na Večeri korbačika pri Danima Slovaka označava lijepu prigodu na koju mogu biti iznimno ponosan i sretan što joj prisustvujem. Večeras se skupilo puno dragih prijatelja, prvenstveno na pozornici koji su nam pružili ugodu za uši i oči.  Gledajući njihov ples i pjesmu, glazbu, ali i slušajući i njihovo prijateljevanje i van pozornice, ponovno smo se uvjerili u slogu naših Slovaka. Vjerujem da su pritom zabavili sve prisutne goste i posjetitelje. Upravo zbog toga zahvalio bih se veleposlaniku gospodinu Juraju Priputenu, zastupniku Vladimiru Bileku, predsjedniku vijeća za nacionalne manjine Franji Kanđeri, Ani Kanđeri, dožupanu Željku Kraljičku i svima onima najviše pomažu da se ovakva manifestacija opetovano održava. Hvala i svim drugima koji su ovdje prvenstveno uživati u folklornim nastupima, ali i da se zahvalimo i dogovorimo za sljedeće projekte. Vidimo da ima prostora za mnoge projekte u Jelisavcu, Markovcu, ali i po pitanju Slovaka Kulturnom centru u Našicama. Večera je uistinu koristan susret uz ugodno i lijepo druženje, te uz ovaj mali slasni zalogaj, prekrasni korbačik. “

korbaciki jelisavac pjesma

Sudionici ove tradicionalne večeri bili su SKUD I.B. Slovak Jelisavac, Matica Slovačka Osijek, HKUD Harkanovci, Češka Beseda Končanica, te FS Radoštan – Rardostka Republika Slovačka.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/8mjesec/21/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još