Održan sastanak s predstavnicima pivarskog sektora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom jučer, 24. rujna 2021. godine, održala sastanak s Udruženjem proizvođača piva, slada i hmelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Središnja tema sastanka bila je značaj pivarskog sektora za hrvatsko gospodarstvo te izazovi s kojima se suočava industrija piva na europskoj i svjetskoj razini.

Predstavnici Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja u Ministarstvu poljoprivrede predstavili su svoj tridesetogodišnji rad, višegodišnje napore u promicanje odgovorne konzumacije alkohola i prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola te prezentirali Studiju izrađenu u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu kojom je ocijenjen utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario hrvatskom gospodarstvu od 2015. do 2020. godine.

Pivski sektor izravno zapošljava 1 600 ljudi

Ministrica Vučković tom je prilikom potvrdila daljnju podršku Ministarstva Udruženju, pohvalila njihov trud i djelovanje te istaknula značaj sektora proizvođača piva koji svojom proizvodnjom, distribucijom, zapošljavanjem i uplatama u Državni proračun uvelike doprinosi hrvatskom gospodarstvu. Naime, pivarska industrija u Hrvatskoj u prosjeku generira 1,7 posto ukupne bruto dodane vrijednosti (4,34 milijarde kuna) ostvarene u RH te pokazuje trendove kontinuiranog rasta, što omogućuje i napredak popratnih gospodarskih grana. Iako Hrvatska godišnje proizvodi samo 3,4 milijuna hektolitara, sektor izravno zapošljava 1 600 ljudi, dok je ukupno stvorio više od 21 tisuću radnih mjesta.

Pročitajte još