Održan koncert Klape i orkestra HRM “Sv. Juraj” i dodjela Nagrada Grada Našica

klapa0
klapa0

Nakon svečanog potpisivanja ugovora o dodjeli prostorija na korištenje udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te obilježavanja Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja Grada Našica polaganjem vijenaca održana je misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama na kojoj su među ostalim nastupila Klapa “sv. Juraj”.

klapa5Na bogatom programu obilježavanja 21. rujna, na kraju dana u Domu kulture u Našicama održan je koncert Klape i orkestra HRM “Sv. Juraj”. Prije samog koncerta u prostorijama HVIDR-e ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u pratnji gradonačelnika Josipa Miletića i predsjednika udruge HVIDR-e Našice Miroslava Ranogajca obišao je njihove prostorije te se upisao u knjigu dojmova.

klapa1

U sklopu ovog bogatog dana, organizirano je u Domu kulture u Našicama i dodjele javnih priznanja Grada Našica za životno djelo i Nagrada Grada Našica u 2017. godini. Nagradu za životno djelo dobio je Mirko Kruljac, a nagradu Grada Našica dobila je Ratna bolnica Našice koju je preuzeo ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić.

Nagrada Grada Našica za životno djelo dodijeljena je Mirku Kruljcu.

klapa4

Kruljac Mirko – „Glišo“ rođen je 29. travnja 1954. godine u Našicama. Zaposlenik Osnovne škole Dore Pejačević Našice u neprekidnom radnom odnosu od 1975. godine na poslovima i na radnim zadacima nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture. Osnovnu školu završio je u Našicama 1969. godine, srednju školu – smjer Opća gimnazija završio je 1973. godine u Našicama te diplomirano na Pedagoškoj akademiji u Osijeku – smjer fizička kultura 1977. godine. Sportsku karijeru započeo je 1966 godine kada počinje trenirati i igrati za RK „Partizan“ – Našice. Od 1969 – 1989. godine – punih 20 godina trenirao je rukomet za prvu ekipu Našica te tijekom svoje rukometne karijere je bio cijelo vrijeme vjeran svome klubu. Od 1966 godine postaje član PD „Krndije“ Našice gdje je kao planinar osvojio najviši vrh Norveške 1977 godine. 1980. i 1981. godine diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu sveučilišta u Zagrebu za trenera rukometa i učitelja skijanja. 1990. godine pri Pedagoškoj akademiji u Osijeku položio je za pripravnika u tenisu. Tijekom 80-ih godina vodio je i organizirao logorovanja sa školom plivanja sa mladim uzrastima od 10-14. godina te vodio i organizirao škole skijanja za razne dobne skupine, organizirao „Male olimpijade“, biciklijade, kroseve, štafete i sl. Od 1981. godine dragovoljno radio na poslovima tajnika Društva pedagoga fizičke kulture grada Našica i Saveza školskih športskih društava bivše općine Našice. Mirko Kruljac jedan je i od organizatora „Memorijala pukovnika Zdravka Hermana“ koja je zabilježena i u kalendaru natjecanja atletskog saveza Hrvatske. 1991. godine dragovoljno je otišao u Domovinski rat. Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992. Godine 1997. Grad Našice proglasilo ga je za drugog trenera i za razvoj doprinosa u sportu, radu i treniranju mladih sportaša. Učitelja Mirka Kruljca zvanog Glišo i danas se sreće na rukometnim utakmicama RK „Nexe“ kao vjernog navijača za svoj klub za koji je igrao gotovo 22 godine. Još uvijek je aktivan na planu škole skijanja. 15. rujna 2017. godine učitelj Mirko Kruljac planira otišao je u zasluženu mirovinu.

Nagrada Grada Našica Ratnoj bolnici Našice.

klapa2

Bolnica u Našicama počela je s radom 1970. godine, a zdravstveno zbrinjava stanovništvo općine Našice, Donji Miholjac, Orahovice, Slatine, djelomično Đakova, Valpova i Belišća, sveukupno oko 40 000 stanovnika. Navještaj Domovinskog rata vidi se već u kolovozu 1990. godine. U ljeto 1991. godine, pozivaju se bolnice na obilježavanje krovova bolnica velikim crvenim križevima i da se bolnice opskrbe zalihama lijekova i sanitetskog materijala. 20. rujna 1991. godine iz našičke kasarne JNA počinje granatiranje grada Našica i okolnih sela. Prvi ranjenici stižu već u ranim jutarnjim satima 20. rujna 1991. godine, gdje bolnica zbrinjava sve ranjenike ZGN-a, ali i ranjene vojnike JNA. Dok su sukobi trajali liječnici bolnice obradili su oko 80 lakše ranjenih i nekoliko teže ozlijeđenih vojnika. U bolnici, osim redovnih pacijenata i ranjenika za vrijeme početka agresije, bilo je oko 100 zaposlenika koji su tri dana jeli i spavali u bolnici. U nedjeljno jutro 21. rujna 1991. godine vojarna se predala. Već prije sukoba s vojarnom ustrojen je Krizni stožer MC-a Našice, na čijem je čelu ravnatelj Zorko Šimunić, šef kirurgije Ivan Krajačić, a nakon njegova odlaska 1993. godine dr. Krunoslav Nikšić, kirurg i Ankica Belak, spec. opće medicine. Stožer odlučuje da se u suterenske prostorije bolnice oko kuhinje presele operacijske sale i intenzivna njega,a u prostorije arhive ginekologija, a u prostorije fizikalne terapije pedijatrija. Kako bolnica nema podrum, odlučeno je da stacionar s ranjenicima bude u podrumu našičkog hotela Park gdje je oformljen stacionar sa 40 postelja. Za vrijeme rata u svakom trenutku je bio dostupan kontakt s ministrom Andrijom Hebrangom i GSS-om RH, tako da gotovo nije bilo većih problema s lijekovima i sanitetskim materijalom. Bolnica je u to vrijeme zabilježila i velik broj donacija. Za vrijeme rata bolnica je osim zbrinjavanja ranjenika nastavila i svoj uobičajeni rad s redovnim pacijentima. Za vrijeme ratnih zbivanja, bolnica Našice, pogotovo odjel za kirurgiju bio je preopterećen brojem pacijenata. Gledajući iz današnje perspektive može se reći da je bolnica Našice odradila svoj posao profesionalno i uspješno naglašavajući nenormalne okolnosti zamračenja i u improviziranim operacijskim dvoranama. Sve navedeno smatra se prilogom bolnice u velikom uspjehu i slavi hrvatske medicine, posebno kirurgije, u Domovinskom ratu.

klapa3

Prije samog koncerta, okupljenim se sugrađanima u prepunom Domu kulture obratio gradonačelnik Josip Miletić, kao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/9mjesec/22/v2{/gallery}
 

Pročitajte još