Održan 6. Memorijalni maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja´91.˝ od Osijeka do Batine

maraton nasice
maraton nasice

U povodu 25. godišnjice sjećanja na progonstvo i stradavanje Baranjaca u Domovinskom ratu, udruga maratonaca Virovitičko – podravske županije˝Glasnici istine˝ u subotu 20.08.2016. godine održala je 6. Memorijalni maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja´91.˝ od Osijeka do Batine.

Start maratona, koji nije bio natjecateljskog karaktera, započeo je u 08.00 sati dok su na ciljnom odredištu u Batinskoj luci na Dunavu, sudionici dočekani  oko 13.30 sati. Već tradicionalno dočekao ih je načelnik općine Draž Stipan Šašlin i Martina Terzić ispred Turističke zajednice općine Draž sa suradnicima.

maraton nasice osijek batina

Na memorijalnom maratonu sudjelovali su maratonci iz Zagreba, Osijeka, Kutine, Slatine, Virovitice, Našica, Slavonskog Broda, Nove Gradiške te baranjski trkači iz Grabovca, Vardarca i Kneževih Vinograda.

Jedan od sudionika utrke bio je i naš gradonačelnik Krešimir Žagar koji je o utrci i samom motivu sudjelovanja rekao nekoliko riječi.

maraton nasice osijek

„Ovo šesto izdanje memorijalnog maratona kroz Baranju bilo je održano po izuzetno vrućem vremenu, što se dobro moglo vidjeti i po tome što je startalo 30-ak maratonaca, a svega nas je petorica uspjelo završiti cijelu utrku. Trčali smo punih 41 kilometar od Osijeka do Batine, a posebno mi je drago što se među maratoncima našlo čak troje iz našeg kraja, tako da su uz mene bili Našičani Siniša Kanis i Goran Špehar. Motiv koji nas je cijelo vrijeme i vodio po ovakvim teškim uvjetima je svakako 25. obljetnica i sjećanje na progonstvo Baranjaca, kao i stradanje mnogih branitelja na tom području. Nažalost, mnogi od njih su poginuli, a mnogi se još uvijek vode kao nestali. Među poginule branitelje u Baranji ubrajaju se i naši Našičani, a pogotovo pod tim mislim na nestalog Zlatka Turkovića. Isto tako činjenica koja se svima Našičanima urezala u pamćenje je da je prvi našički branitelj Zdravko Herman poginuo na crti obrane Baranje 25.08.1991. godine, svega tri dana nakon početka egzodusa Baranjaca. Mislim da smo se na ovaj način, sportskom žrtvom, mogli dobro podsjetiti na sve žrtve našeg hrvatskog naroda na području Baranje, kao i sve branitelja diljem naše države.˝

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/8mjesec/22/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još