Od danas kreću prijave za nacionalne mirovine

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od danas počinje zaprimati prijave starijih osoba za pravo na nacionalnu mirovinu, a iduće godine očekuje se oko 20.000 korisnika koji će mjesečno primati 800 kuna naknade, rekao je ministar Josip Aladrović. Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021., osiguravaju se novčana primanja za hrvatske državljane starije od 65 godina života koji nisu osigurali prihod za starost i ne ostvaruju pravo na mirovinu. Isplaćivat će ih Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) preko poslovnih banaka, a prve isplate predviđene su u veljači 2021. za siječanj 2021.

“Nacionalna naknada za starije osobe zamišljena je kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva. Očekujemo da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 onih koji će koristiti pravo na tu naknadu i okvirni trošak državnog proračuna je 132 milijuna kuna. To smo osigurali za 2021. godinu.” – istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade. Riječ je, kaže, o građanima koji imaju više od 20 godina neprekinutog boravka u Republici Hrvatskoj, manje od 15 godina mirovinskog staža i više od 65 godina života.

 

Zahtjevi za priznanje prava na nacionalnu naknadu moći će se predati osobno u područnoj jedinici HZMO-a, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

 

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Pročitajte još