Obilježen Dan ružičaste vrpce u našičkoj bolnici

Rak dojke, “tihi ubojica žena”, ne poznaje granice, ne uzima u obzir životnu dob žena. Prisutan je svugdje u svijetu, u zadnjih dvadesetak godina sve više. Spušta se dobna granica oboljelih tako da se rak pojavljuje i kod vrlo mladih žena. To je bolest koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

Podizanje svijesti žena o raku dojke

Djelatnici OŽB Našice su obilježili Dan ružičaste vrpce potičući na podizanje svijesti žena o raku dojke, promicanje edukacije, ranog otkrivanja, optimalnog liječenja, te medicinske i psihosocijalne rehabilitacije. U obilježavanju i organizaciji su sudjelovali zamjenik v.d. ravnatelja dr. Hrvoje Šimić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo dr. Zvjezdana Gvozdanović, dr. Ljiljana Hodak te djelatnici Odjela za kirurgiju s rukovoditeljem odjela doktorom Samirom Haj Barakatom, djelatnici Odjela za ginekologiju s rukovoditeljem odjela doktoricom Blaženkom Žužanić Klapan te djelatnicima Odjela za radiologiju s rukovoditeljem odjela Željkom Crnkovićem.

OŽB kao primjer drugima

V.d. zamjenik ravnatelja OŽB dr. Hrvoje Šimić  ističe da je Dan ružičaste vrpce humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja, a cijeli mjesec listopad (ružičasti mjesec) u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki.

“Već tradicionalno se u našoj bolnici obilježava Mjesec borbe protiv raka dojke.  Važno je napomenuti da je ovaj karcinom jedan od najvećih uzroka smrtnosti općenito kod ženske populacije i da je najčešći karcinom u ženskoj populaciji. Nacionalni projekt borbe protiv karcinoma dojke provodi se već dugi niz godina, a analitikom se prikazuje da je smrtnost pala za 25 posto od početka provođenja samog ovog preventivnog programa. Upravo je to dokaz da treba ukazivati na važnost samopregleda dojke, ukazivati na poštivanje svih zakonskih dijagnostičkih procedura, ali i odazivati se na preventivne preglede koji u ovom slučaju obuhvaćaju žene između 50. i 79. godine starosti.  OŽB je poduzela sve potrebno pa tako, osim ovih preventivnih aktivnosti, poduzimamo i najmodernije metode, edukacije te nabavku najnovije dijagnostičko – terapijske opreme. Dakle, od samog početka pratimo pacijente te ih vodimo kroz cijeli proces i brinemo o terapiji. Također, kod nas na odjelu je omogućena terapije limfne drenaže. Prema službenim rezultatima mi smo i više nego zadovoljni te možemo biti primjer mnogim drugim bolnicama u Hrvatskoj.” – izjavio je Šimić.

Rano otkrivanje karcinoma znači izlječenje i spašavanje ljudskog života

Doktor Samir Haj Barakat objasnio je kako izgleda preventivni pregled kod liječnika i pozvao sve žene da jednom mjesečno obave i samopregled dojki.

“Danas obilježavamo Dan ružičaste vrpce te posvećujemo ovaj mjesec borbi protiv raka dojke. Ovo je bolest koja najčešće zahvaća žene. Može se reći da će svaka osma žena na neki način dobiti karcinom dojke. Nekad je to značilo vrlo teške prognoze. Međutim, upravo zbog ovog programa i ranom odazivu zapravo  se karcinom otkrije u ranom stadiju kada je on izlječiv. Mi u današnje doba imamo smanjenu smrtnost u odnosu na prije 50 godina. Na žalost, u proteklih dvije i pol godine bio je slabiji odaziv  na preventivne preglede zbog problema s pandemijom. Sada smo suočeni s povećanim brojem kasno otkrivenih karcinoma ili čak karcinoma dojki koji su sve veći i u poodmaklom stadiju.” – kazao je dr. Samir Haj Barakat koji naglašava da je rano otkrivanje karcinoma zapravo znači izlječenje i spašavanje ljudskog života.

Karcinom dojke ne bira ni spol, ni dob, a napada kad se najmanje nadamo

Doktorica Ljiljana Hodak istaknula je važnost preventive kojom se dolazi do zdravlja.

“Prošli tjedan u centru Đurđenovca Udruga Mimoza je s promotivnim lecima, vađenjem krvi za kontrolu šećera te mjerenjem tlaka obilježila Dan ružičaste vrpce. Time podsjećamo naše građanke i građane da preventivnim pregledima možemo spriječiti teške bolesti, a kasnije i  kemoterapije. Izuzetno su važni samopregledi, pregledi ultrazvukom te mamografija. Danas postoji nacionalna baza koja poziva na pregled, odnosno sve žene dobivaju poziv. Ovim putem molimo vas da se odazovete jer takve stvari se ne ostavljaju za neki drugi puta. Ova bolest se ne događa drugima, ona se može dogoditi svakome. Karcinom dojke ne bira ni spol, ni dob, ni vjeroispovijest, a napada kada se najmanje nadamo.” – istaknula je dr. Ljiljana Hodak, predsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca.

Pročitajte još