Uz poziv na preventivni pregled obilježen Dan narcisa

Uz poziv na preventivni pregled obilježen Dan narcisa

Uz poziv na preventivni pregled obilježen Dan narcisa

Na glavnom gradskom trgu održano je tradicionalno obilježavanje Dana narcisa – Prevencija i rano otkrivanje raka dojke u organizaciji Opće županijske bolnice Našice i HUMS-a Podružnica Našice. Uz žute narcise, balone i osmijehe medicinski djelatnici besplatno su građanima mjerili krvni tlak te razinu šećera u krvi. Ovom događaju bila je prisutna glavna sestra OŽB Našice Zvjezdana Gvozdanović, doktor Samir Haj Barakat te doktorica Ljiljana Hodak, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i predsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca ali i mnogobrojni zdravstveni djelatnici.

„Danas smo u akciji ispred Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice i u suradnji s OŽB obilježavamo Dan narcisa. S nama su kolegice medicinske sestre i liječnici, kirurgije, radiologije i naša pomoćnica za kvalitetu Ljiljana Hodak. Grad Našice također sudjeluje u ovim akcijama kroz doniranje štandova. Današnji dan obilježavamo kako bi potaknuli razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda te aktivniju brigu o vlastitom zdravlju naših sugrađana. Nama je cilj pridonijeti jačanju svijesti naših sugrađanki o prevenciji i ranog otkrivanja raka dojke a također ovom prigodom dajemo podršku svim oboljelim ženama. Drage sugrađanske, dođite na preventivne preglede i pazite na svoje zdravlje.” – rekla je glavna sestra Zvjezdana Gvozdanović.

„Apsolutno je pohvalna svaka akcija ovakvog tipa koja se održava u našem gradu jer samim spomenom karcinoma dojke definitivno u ženama pobudi neku želju da ipak, iako su bile neodlučne, i naprave pregled. Uglavnom na pregledima bude uredan nalaz, međutim ako se i pronađe blaži oblik odmah se kreće s liječenjem. Unazad zadnjih nekoliko godina operativni zahvati su u porastu, nije tome razlog samo povećan broj zabilježenih karcinoma, jer to je inače u tranzicijskim zemljama normalno, jer približavamo se zapadnim zemljama koje imaju zabilježene veće udjele svih karcinoma pogotovo karcinoma dojke. Broj zahvata je veći i jer je porastao broj onih karcinoma dojke koje se liječe u primarnoj fazi, kada još nema metastaza i bolest je lokalizirana pa to utječe na uspješnost izlječenja.” – rekao je doktor Samir Haj Barakat te objasnio kako izgleda preventivni pregled kod liječnika i pozvao sve žene da jednom mjesečno obave i samopregled dojki.

Liječnički pregled uključuje palpaciju, uzimaju se podatci o pacijent, bitno je navesti je li netko u srodstvu imao karcinom dojke, nakon toga slijedi ultrazvuk i mamografija ovisno o dobi pacijenta.

„Bitna nam je preventiva kojom dolazimo do zdravlja. Ono što nam je ponuđeno u ovom našem društvu, a besplatno je, su ultrazvuk i mamografija dojke. Mi molimo naše sugrađanke i sugrađane, jer nažalost postoje karcinomi dojke kod muškaraca, da se redovito odazivaju na te sistematske preglede, ali i sami vrše samopregled dojki i ukoliko primijete bilo kakve promjene jave se svom ginekologu ili doktoru opće prakse. Također, upozoravamo osobe u čijoj je obitelj već zabilježen slučaj karcinoma da se svakako jave na pregled. Jednom spriječeno puno znači u našem životu. Žene se slabo odazivaju na akcije preventivnog pregleda, mogući razlog je strah. No bolest napada i ne bira ni spol ni dob niti vjeru.” – rekla je doktorica Ljiljana Hodak , pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i predsjednica Lige protiv raka „Mimoza” Đurđenovca.

[aigpl-gallery id=”34916″]

Pročitajte još