Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske – Grad Našice odao počast braniteljima i Domovini

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen i jutros u Našicama. Program je započeo tradicionalnim koncertom Gradske glazbe Našice, a nastavio se nastupom našičkih mažoretkinja „Dora”.

Mažoretkinje su uveličale i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje. Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”, na Trgu Franje Tuđmana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i preminule branitelje Republike Hrvatske.

Povodom toga vrlo važnog datuma, vijence su položili gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba te predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, zatim zastupnici prvog saziva Hrvatskog sabora Ivica Čeme i Miroslav Čiček, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, županijski vijećnik Vanja Prošić kao i vijećnica Gradskog vijeća Grada Našica Silva Miškulin te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Minutom šutnje odala se počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Prije točno 33 godine konstituiran je prvi višestranački Sabor

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pozdravio je i prigodnim riječima se obratio svim okupljenima ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”.

„Čestitam vam Dan državnosti, dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, dan kada je bilo potrebno biti hrabar i kada su zacrtani temelji suverene i neovisne Republike Hrvatske. Drago mi je da danas možemo pozdraviti one koji su bili u prvom sazivu, a to su Ivica Čeme te Miroslav Čiček i danas pokojni Vinko Buljan koji su predstavljali naš kraj. Uvijek volim naglasiti kako smo ponosni na sve udruge proistekle iz Domovinskog rata, njih 8, a koje djeluju na našičkom području. Sinoć sam prisustvovao izvještajnoj skupštini HVIDR-e Našice na kojoj je predsjednik Ranogajec istaknuo kako je Sabor tada donio odluku u kojem će smjeru ići Republika Hrvatska, a hrvatski branitelji su to ostvarili. Oni su tu zadaću proveli na najteži način kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj nam Hrvatskoj – dali su ono najvrijednije što su imali, a to su vlastiti životi kao i zdravlje.

Danas RH ima svoje strateške ciljeve – demografsku obnovu te gospodarski razvoj i njih ne bi bilo da branitelji nisu odnijeli pobjedu. Svi ti ciljevi su prenešeni i na Našice gdje sustavno radimo na tome i stvaramo ovaj grad boljim mjestom za našu djecu.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba te se još jednom zahvalio svim okupljenima što su došli odati počast i čestitao im Dan državnosti. Na ovoj poveznici možete pronaći galeriju fotografija.

Pročitajte još