Obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske – Grad Našice odao počast braniteljima i domovini

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen i u Našicama. Program je započeo tradicionalnim koncertom Gradske glazbe Našice te nastupom našičkih mažoretkinja „Dora” koje su uveličale i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje. Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”, na Trgu Franje Tuđmana, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i preminule branitelje Republike Hrvatske.

Povodom toga vrlo važnog datuma, vijence su položili Udruga djece poginulih nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našice i Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Našica, Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Našice – Đurđenovac i HVIDRA Našice, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba te predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, zatim zastupnici prvog saziva Hrvatskog sabora Ivica Čeme i Miroslav Čiček, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici koalicije SDP, HNS, HSS. Minutom šutnje odala se počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Prije točno 34 godine konstituiran je prvi višestranački Sabor

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pozdravio je i prigodnim riječima se obratio svim okupljenima ispred spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska”.

„Čestitam vam Dan državnosti, dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, dan kada je bilo potrebno biti hrabar i kada su zacrtani temelji suverene i neovisne Republike Hrvatske. Drago mi je da danas možemo pozdraviti one koji su bili u prvom sazivu, a to su Ivica Čeme te Miroslav Čiček i danas pokojni Vinko Buljan koji su predstavljali naš kraj. Uvijek volim naglasiti kako smo ponosni na sve udruge proistekle iz Domovinskog rata i koje djeluju na našičkom području.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba dodavši da u to vrijeme nije bilo jednostavno voljeti Hrvatsku. Uslijedio je rat u kojemu su hrvatski branitelji dali ono najvrednije što su imali – svoje živote. To je povijest o kojoj moramo pričati djeci i mladima, biti ponosni na nju i promicati istinu o Domovinskom ratu kako se takvo nešto nikada ne bi ponovilo, zaključio je gradonačelnik.

Molitvu za poginule hrvatske branitelje izmolio je fra Vinko Brković, a svetom se misom u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog nastavio jučerašnji program obilježavanja Dana državnosti. A galeriju fotografija možete pronaći ovdje.

Pročitajte još