Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Izvorno, riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja. Danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Židovima (hebrejski: שואה/šoa), te u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih grupa (prvenstveno Romi) za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.

To se značenje onda ponekad prenosi i na razne druge slučajeve sustavnog i/ili masovnog istrebljivanja ljudi (npr. “nuklearni holokaust” za globalni nuklearni rat, genocid nad Armencima u Turskoj 1916.-1917. i dr.). Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

 

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. U Izraelu, koji Dan sjećanja na Holokaust obilježava u proljeće, istoga dana obilježava se Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji provode posebne programe koji se bave antisemitizmom u svijetu.

 

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Našice obilježava se Dan sjećanja na Holokaust 26. i 27. 1. 2018. godine. Učenici 4. a opće gimnazije postavili su izložbu koja ide diljem Slavonije, od Valpova, Našica, Osijeka do drugih mjesta, s ciljem ukazivanja na strahote zločina počinjenih za vrijeme Holokausta. Izložbu je srednjoj školi posudila Židovska općina Osijek.

 

Kako poručuju iz škole cilj ovoga rada jest proširiti svijest učenika o potrebi tolerancije različitosti, borbe protiv nasilja i posebno naglasiti snagu volje za život i ljubav te nesebičnost pripadnika drugih naroda koji su spašavali Židove. Iz škole se nadaju da će i ostali učenici te djelatnici škole, zastati pred panoima o Holokaustu, odati počast žrtvama i naučiti nešto novo i poučno iz te tragične priče.

 

Učenica 3. a opće gimnazije Nina Koljđeraj napravila je video uradak pod mentorstvom prof. Marine Međurečan povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a video možete pogledati ovdje.

 

Izvor: SŠIK Našice, Kristina Novak, prof., Marina Međurečan, prof.

Pročitajte još