Obilježavanje Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja Grada Našica

Obilježavanje Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja Grada Našica

Obilježavanje Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja Grada Našica

Danas je prigodnim programom obilježen Dan pobjede nad tzv. JNA i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica u spomen na 21. rujna 1991. godine kada je oslobođena vojarna u Našicama.

U prijepodnevnom dijelu programa na parkiralištu u centru Našice održana je izložba vojne i policijske opreme.

Popodnevni program započeo je nastupom Gradske glazbe Našice, a slijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju Uskrsla Hrvatska.

Vijence su položili izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića brigadir Robert Horvat, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Sanja Ivković, izaslanik župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića zamjenik župana Goran Ivanović, potpredsjednik skupštine Osječko – Baranjske Ivica Čeme, županijski vijećnik Vanja Prošić, pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, izaslanik ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i načelnik Policijske stanice Našice Ivica Bukvić, general Milan Knežević, izaslanici Našičke vojarne časnici Mirko Vidaković i Zoran Trninić te izaslanstva udruga udovica, djece i roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata i drugi uvaženi gosti.

Nakon polaganja vijenaca i minute šutnje za sve poginule branitelje Republike Hrvatske okupljene goste i građane pozdravio je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je između ostalog istaknuo.

„Prije 27 godina grad Našice prošao je nezapamćeno divljanje i granatiranje tada takozvane JNA. U tom njihovom pokušaju da destabiliziraju naš moral stradali su mnogi simboli našeg grada, a među njima možemo svakako spomenuti crkvu, vodotoranj, dvorac i sve ono što po čemu je grad Našice poznat. U tih nekoliko dana mnogi naši sugrađani su ranjeni, a nažalost neki od njih su i poginuli. Upravo zbog toga i najveće žrtve koju su dali, moramo se uvijek sjetiti naših poginulih našičana Antuna Sertića, Branka Glavaša i Slavka Maroda te njihova imena se ne smiju nikada zaboraviti.

Isto tako posebno u ove dane pada i njihovim obiteljima, pa im ovom prilikom posebno iskazujemo pijetet. Danas, nakon 27 godina, Našice živi u miru upravo zavaljujući ljudima koji su nesebično dali svoje živote, a cilj svih onih koji su sudjelovali u obrani je bio sigurno jednog dana vidjeti naše najmlađe s osmijehom na licu.” – rekao je među ostalim gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić te je u nastavku pročitao ono što piše na spomen obilježju Uskrsla Hrvatska. “Herojima Domovinskog rata sloboda bješe draža od života. Oni koji su pali traju u nama koji živimo.”

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović koji je u svom govoru istaknuo

„Ovo je jedan od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, jer ono što su Našice prošle prije 27 godina bio je zaglavni kamen ovoga što baštinimo danas. Ne smijemo nikada prestati zahvaljivati hrvatskim braniteljima za ono što su učinili za nas i ne smijemo to nikada zaboraviti, jer zaborav je najveća pošast današnjice. Ovaj datum koji je upisan zlatnim slovima u povjesnicu stvaranja hrvatske države je nešto čega se moramo uvijek sjećati i prenositi na mlađe generacije.”

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Stjepan Hrkač

Nakon polaganja vijenaca slijedila je misa za poginule hrvatske branitlje Branak Glavaša, Slavka Maroda i Antuna Sertiča u Crkvi svetog Antuna Padovanskog.

Program je završio u večernjim satima prigodnim kulturno glazbenim programom na prostoru ispred robne kuće.

[aigpl-gallery id=”27689″]

Pročitajte još