„O Isuse daj da pjevam” – u Velimirovcu održan korizmeni koncert i izložba posnih i nemrsnih jela

Jučer je u Velimirovcu održan 2. korizmeni koncert i izložba posnih i nemrsnih jela „O Isuse daj da pjevam”. Tako je Društveni dom „Stjepan Pintarić” okupio domaćine i organizatore KUD „Tamburicu” Velimirovac, KUD „Jasen” Šaptinovci, HKD Lisinski Našice, KUD „Josip Čoklić” iz Rakitovice, HKUD „Koškani 1978” iz Koške, Pučku pjevačku skupinu „Veseli Slatinčani” iz Starog Slatinika, KUD „Kolo” iz Narda – Žensku pjevačka skupina „Snaše” te KUD „Matija Gubec” iz Donjeg Miholjca.

Uz mnogobrojne posjetitelje svoju podršku ovoj manifestaciji su dali i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog odbora Velimirovac Marin Knežević te velimirovački župnik vlč. Perica Matanović koji je izmolio molitvu te blagoslovio izvođače, goste i stolove na kojima su posluživana korizmena jela. Njegove riječi i blagoslov dodatno su obogatili duhovno iskustvo okupljenih tijekom ovog događaja, naglašavajući važnost molitve i suzdržavanja tijekom korizme.

Želja je da ova manifestacija postane tradicionalna

U bogatom programu izvedene su korizmene pjesme, a članovi KUD-ova nosili su korizmene nošnje dok je sam koncert predstavio značajan dio hrvatske tradicijske kulturne baštine vezane za crkveno korizmeno pjevanje. Petra Matković, tajnice KUD-a „Tamburica” Velimirovac, izrazila je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije manifestacije te podijelila svoje razmišljanje o njezinom nastanku.

„Ideja za ovu manifestaciju rodila se nakon što smo bili pozvani na slične događaje u drugim mjestima, a ovo je već drugi put da se ova manifestacija održava u našem Velimirovcu. Uključeno je osam društava u pjevačkom dijelu, gdje su članovi nosili prigodne korizmene nošnje, crninu i marame. Također, šest društava sudjeluje u prikazu korizmenih stolova, prezentirajući posna i nemrsna jela koja čine dio naše tradicije. Vjerujemo da će ova manifestacija postati tradicija u našem kraju, budući da je već drugi put okupila zajednicu i predstavila dio hrvatske tradicijske kulturne baštine vezane za crkveno korizmeno pjevanje.” – zaključila je Matković. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još