Novooboljeli su uglavnom mlađe dobi, s blagim respiratornim problemima

Danas (10. kolovoza 2020. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija u vezi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19. Prema podacima dežurnih službi, u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 70 uzoraka s područja Osječko – baranjske županije od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, a svi novooboljeli su s područja Grada Osijeka. Od početka epidemije do sada na području županije ukupno je oboljelo 629 osoba, od kojih je 548 već izliječeno.

Analizirajući podatke o bolesti COVID-19 na području Osječko – baranjske županije uočava se kako su većina novooboljelih u kolovozu mlađe životne dobi koji su prve simptome gotovo u pravilu uočili nakon povratka s ljetovanja. Iako je uglavnom riječ o blagim respiratornim problemima (nešto povišena temperatura i kašalj te gubitak osjeta njuha), epidemiolozi upozoravaju da i na njih treba reagirati, i to prije svega radi sprječavanja širenja oboljenja na druge, osobito zdravstveno rizičnije osobe. Članovi Županijskog stožera istaknuli su da se građani županije očito odgovorno odnose prema ovom oboljenju, no takvo postupanje je i dalje nužno pa je apel upućen osobito mlađim građanima koji dakako imaju više kontakata i kretanja te tako izravno mogu utjecati na širenje koronavirusa.

 

Inače, jučer je u KBC-u Osijek bilo hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, s tim da se tri nalaze na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 22 osobe koje su kontakti oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 187 osoba. Policija nije dobila dojava građana o kršenju samoizolacije, a u jednoj jučerašnjoj samoinicijativnoj provjeri ta osoba je zatečena na prijavljenoj adresi.

Pročitajte još